Проф. Иво Петров, медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център е специален гост в рубриката „По стъпките на здравето“: Говорят експертите на Lider.bg. Ето какво споделя той пред медията:

Той не само променя практиката и стандартите в България, но със своята забележителна работа допринася за развитието на международната медицинска общност.

Наричат го „Спасителят на сърца“, а колегите му изчисляват, че средно спасява 8 човешки живота всеки ден. Носител е на редица награди и отличия, сред които „Мъж на годината“ за 2018 година и „Лекар на годината“ за 2022 година.

Проф. Петров е преподавател, иноватор и пионер в областта на ендоваскуларната терапия в България. Той е медицински директор и началник на Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Притежава три специалности – вътрешни болести, интервенционална кардиология и ангиология.

Проф. Петров е първият инвазивен кардиолог в България, който имплантира ендопротеза при аортна аневризма и дисекация (вкл. за първи път в света при дете). Извършва първото каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт. В световен мащаб е пионер в имплантирането на бифуркационни стентове при комплексна патология на артериите на сърцето.

През 2018 година извършва първата в България операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална стеноза. Въвежда в практиката у нас извършването на ренална денервация при резистентна на терапия хипертония, както и ендоваскуларното лечение на хронична цереброспинална венозна недостатъчност, Мей-Търнър синдром, стенотична и аневризмална патология на коремната аорта.

От 2018-а е професор по кардиология в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Петров  владее отлично 4 езика – френски, испански, английски и руски и чете лекции в Америка, Африка, Азия и Европа.

Здравейте, проф. д-р Петров! Изключителна чест е за нас, днес да сте наш гост. Да сте лекар не е била Вашата детска мечта, но изключителната Ви работа през годините е накарала много млади хора да искат да се занимават с медицина, включително и Вашата дъщеря. Кога разбрахте, че това ще бъде Вашия професионален път за развитие и какво е медицината днес за Вас?

Здравейте и благодаря за поканата! Макар че първоначално не мечтаех да бъда лекар, съдбата ме насочи в тази посока и постепенно оцених, че медицината е заредена с голям позитивен заряд и крие много предизвикателства. Тя за мен е повече от професия – тя е призвание и начин на живот. Това е възможността ежедневно да променяш и спасяваш животи, което ме вдъхновява и мотивира всеки ден. Вярвам, че работата на лекаря е свързана не само с лечение, но и с вдъхновение и подкрепа на следващите поколения, които ще продължат нашия път.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност в световен мащаб, която отнема живота на близо 18 милиона души годишно, а България заема първо място в Европа по този показател. Едва ли има някой, който да познава човешките сърца по-добре от Вас. Защо са толкова болни сърцата на хората днес?Сърдечно-съдовите заболявания са резултат от множество фактори, като стрес, нездравословен начин на живот и недостатъчно внимание към профилактиката. Въпреки това, важно е да подчертаем, че със съвременната медицина и технология имаме възможност както да предотвратяваме, така и да лекуваме все по-успешно дори най-тежките форми на тези заболявания. Промените в начина на живот, редовните прегледи и съвременните терапевтични методи могат значително да намалят риска и да подобрят качеството на живот на хората.

Има ли начин да се обърне тази негативна статистика? В България беше създаден план за намаляване на сърдечно-съдовата смърт с 30% до 2030 г. Постижима ли е тази цел и какъв е пътят към нейното осъществяване, според Вас?

Убеден съм, че това е постижима цел на ДКБ (Дружество на кардиолозите в България). Надявам се тя да стане цел и на държавните институции. За да успеем, трябва да се обединим около няколко ключови действия – масова просвета и профилактика, въвеждане на нови технологии в медицината, както и по-достъпна и навременна модерна терапия, съобразена с актуализираните европейски ръководства.

При Вас най-често пациентите попадат, когато ситуацията е на ръба между живота и смъртта. С изключителната си работа успявате да спасите огромен процент от тези пациенти, но могат ли да се избегнат тези състояния. Кои са най-честите сигнали, които ни дава тялото ни при проблем със сърдечно-съдовата система, които обаче пренебрегваме, докато не стане прекалено късно?

Тялото ни често ни предупреждава и ние трябва да сме изключително внимателни към ранните сигнали. Първите, макар и не силно изразени, симптоми като задух, гръдна болка, неравномерен пулс или умора не трябва да се пренебрегват. Ранната диагностика и своевременното лечение могат да предотвратят сериозни усложнения. Затова е изключително важно да се консултираме с лекар при първите признаци на неразположение и да не се чака ситуацията да стане критична.

Вие сте иноватор в работата си и не веднъж през кариерата си сте въвеждали иновативни практики в лечението на сърдечно-съдовите заболявания у нас. Кои са най-съвременните методи за лечение на сърдечно-съдови заболявания и достъпни ли са те за пациентите в България?

В България имаме достъп до най-съвременните методи за лечение на сърдечно-съдови заболявания. През последните години въвеждаме минимално инвазивни процедури, които позволяват на пациентите бързо възстановяване с минимални рискове. Методи като ендоваскуларната терапия и имплантирането на иновативни стентове и клапи вече са част от стандартната ни практика, въпреки че имаме още да наваксваме. Вярвам, че с усилията на медицинската общност и подкрепата на една по-стабилна и модернизирана здравна система, тези иновативни методи ще станат още по-достъпни за всички българи.

Едва ли има вълшебна формула за сърдечно-съдово здраве, но ако имаше, какво задължително би включвала тя и обратното, какво със сигурност няма място в нея?

Ако трябваше да формулирам „вълшебна формула“ за сърдечно-съдово здраве, тя би включвала балансирана диета, редовна физическа активност, контрол на стреса и редовни медицински прегледи. Най-големите врагове на сърдечното здраве са тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол и заседналият начин на живот. Ключът е в баланса и постоянството – малките, но регулярни усилия водят до големи резултати.

Колко важно е един лекар да влага сърце в работата си и кои са основните неща, на които искате да научите студентите и младите лекари, които тепърва започват професионалното си развитие?

За мен сърцето е символът на нашата професия. То е символ на отдаденост и постоянство. Лекарят трябва да бъде не само компетентен, но и съпричастен, да влага емоция и грижа във всяко свое действие. Вярвам, че най-важното, на което можем да научим младите лекари, е да бъдат човечни, да не губят страстта си и да продължават да се учат и развиват през целия си живот. Истинският успех идва, когато обединим знанията със сърцето.