Пациент с разкъсана аорта оцеля като по чудо поради бързата реакция на  доц. д-р Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология. Благодарение на съвременните методи на безоперативното лечение, само два дни след манипулацията, болният мъж вече е изписан.

Само за броени минути, без никакви симптоми и оплаквания, Димитър Димитров от Ямбол се оказва на прага на смъртта. Часът е 11:30 сутринта. Мъжът не предполага, че аортата му е почти разкъсана. Никой лекар там не се наема да оперира, въпреки че състоянието е на живот и смърт. Отказват да го приемат и в болниците в Пловдив и Бургас. Единственият шанс за Димитър остава да го транспортират в София навреме.

В Аджибадем Сити Клиник установяват, че пациента е с критична исхемия (липса на кръвоснабдяване) на долните крайници и на коремните органи с риск за живота му.

Доц. Иво Петров е сред малкото лекари в България, който се наема да извърши процедура на пациенти с толкова сериозно увреждане. Приемат го в частната многопрофилна болница Аджибадем Сити Клиник, в която работи известният кардиолог. Димитър изважда късмет, защото лечебното заведението е сред малкото, в които предварително са закупили всички видове ендопротези и имат въможност да лекуват всички спешни дисекации на аортата незабавно. В противен случай изчакването от доставчика е минимум два дни.

Един от закупените модели пасва на аортата на Димитър и сложната процедура е извършена успешно минути след приемането му. Тъй като е интервенцията е безкръвна, гръдният кош на Димитър не е отварян. По тази причина, въпреки тежката операция, е изписан два дни по-късно. Самите лекари обаче признават, че голяма част от пациентите с разкъсана аорта умират. Дори без да стигнат до операция и без близките им да разбират, че е можело да бъдат спасени. Колко точно е броят им не се знае.

Факт е, обаче, че заболяване, което може да се третира, често остава дори без да се направи опит да се помогне на болния. Медици признават, че късметлиите като Димитър, може би са доста по-малко от загиналите пациенти в неговото състояние.