Млада жена с пълно запушване на съдовете на долните крайници, спасиха лекарите от клиниката по Кардиология и ангиология в Аджибадем Сити Клиник. В резултат от запушването на големите артерии захранващи с кръв долните крайници, пациентката е била застрашена от тежка гангрена.

45 годишната жена от гр. София е приета за лечение със силна и постоянна болка в краката дори и в покой и с видима загуба на мускулна маса. Пациентката е имала и тежко съпътстващо заболяване – артериит, агресивно хронично възпалително заболяване на съдовете, което по-често засяга жени и води до нарушаване на кръвоснабдяването на долните крайници.

Тя търси помощ от кардиолозите в Аджибадем Сити Клиник след неуспешно извършена интервенция в друго лечебно заведение и прогресиращо влошаване на състоянието и. Била e насочена за отворена съдова операция, която е високорискова и с възможно неблагопроятно развитие във времето, но се обръща с молба за второ мнение, надявайки се на възможност да получи безкръвно (ендоваскуларно) лечение, което е значително по-малко рисково и травматично.

“Процедурата беше много сложна поради пълното запушване на артериите и наличието на възпалително заболяване артериит, и извършването на ендоваскуаларна (вътресъдова безкръвна) процедура беше предизвикателство”, разказва доц. Иво Петров, началник на клиниката по Кардиология и ангиология в Аджибадем Сити Клиник и национален консултант по Инвазивна кардиология. Той допълва, че съдовете на долните крайници са били успешно отворени и за да се блокира процеса на стесняване на съдовете причинен от артериита, на жената е поставен за първи път в България стент, разработен специално за периферни процедури и излъчващ лекарство, което да лекува локално възпалението и да предотврати риска от повторно запушване и съответно тежка гангрена на краката.

“Целия екип на клиниката е много доволен, че успяхме да помогнем на страдащата жена, а клиничния резулатат след процедурата е страхотен и скоро пациентката ще бъде изписана” каза още доц. Иво Петров.