Над 220 представители на българското национално малцинство в района на Мала Преспа, Република Албания, бяха прегледани изключително подробно и напълно безплатно от световно признатия кардиолог проф. Иво Петров и ръководен от него медицински екип.

Профилактичните кардиологични прегледи продължиха три дни в поликлиниките на селата Пустец и Долна Горица и предизвикаха огромен интерес сред населението. Желаещите да проверят сърцето си се редиха на дълга опашка пред високо оборудваната линейка, която пътува близо ден от столичния Околовръстен път 127 до Албания. Самият медицински екип пък пристигна с военнотранспортния самолет „Спартан“ на българските ВВС.

Консултациите бяха ключови за голяма част от хората, които от години нямат достъп до кардиолог в с. Пустец. Специалистите диагностицираха част от тях със заболявания, които задължително трябва да бъдат терапевтирани. Да провери сърцето си бе дошла и 96-годишна дама, която, изненадващо за възрастта й, няма заболявания на сърцето. На въпрос каква е рецептата й, тя каза: „От 30-годишна всяка година ходя профилактично на кардиолог и хващам навреме нещата, така че да ги спра още в зародиш. Така че за половин час веднъж годишно човек може да си спести ежедневни главоболия за години наред“.

Посещението е по инициатива и финансиране на българския бизнесмен, филантроп и меценат д-р Милен Врабевски и неговата Фондация Българска Памет, с подкрепата на българското Министерство на външните работи. Медицинският екип е част от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, като с него бе и управителят и съосновател на лечебното заведение г-н Андрей Марков.

Прегледите бяха извършени от проф. д-р Иво Петров - медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология в лечебното заведение, лекарите специализанти от Отделението по кардиология - д-р Александрина Кузов и д-р Виктор Константинов, медицинска сестра Веселка Гълъбова, както и доскоро работещият в лечебното заведение д-р Алдин Али - специалист по кардиология и ехокардиография.

В рамките и на трите дни специалистите проведоха: Доплер на цялата съдова система; Измерване на индекс мишница – глезен (ABI) за проверка на артериалното налягане в легнало положение; ЕКГ; Ехокардиография за оценка на сърдечните структури и функция; Кардио-пулмонален стрес тест с натоварване /КПТН/. Също така подариха автоматичен външен дефибрилатор, който е животоспасяващ при сърдечен арест.

 „Уважаеми проф. Петров, уверен съм, че за страната ни е чест, че именно професионалист с Вашия висок авторитет на световно признат кардиолог, ще бъде посланик на достиженията и нивото на българската медицина. Изказваме благодарност към екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, че се включихте в реализирането на тази благородна инициатива“ отбелязва Момчил Райчевски, директор дирекция „Югоизточна Европа“ в Министерство на външните работи.

„За нас всеки трябва да има достъп до медицинска помощ, независимо къде живее и от коя социална прослойка е на този етап в живота си. Осигурихме за хората тук едни от най-добрите ни специалисти, защото ни е грижа. Надяваме се повече колеги да последват примера ни“, коментира г-н Марков пред местни медии, които отразиха благородната инициатива.