Екип от инвазивни кардиолози в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, начело с началника на Инвазивната лаборатория д-р Ивета Ташева, успяха да приложат уникална за България и рядка за света процедура, с помощта на която 70-годишна пациентка получи шанс за живот. Извършена бе балонна валвулопластика на високостепенна стеноза на биологична протеза на трикуспидалната сърдечна клапа – процедура, за която са описани едва 19 случая в света.

Пациентката е приета за лечение в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център с тежка сърдечна недостатъчност и с усложения от бъбречна и чернодробна недостатъчност. Състоянието се дължи на тежка стеноза на трикуспидалната клапа. Пациентката е претърпяла в миналото кардиохирургични интервенции за смяна на митрална клапа с механична протеза и смяна на трикуспидална клапа с биологична протеза по повод ревматичен сърдечен порок. След консултация в болницата и извършена актуална ехокардиография, се установява високостепенна стеноза (биодегенерация) на биологичната протеза на триксупидалната клапа.

Тежкото състояние и съпътстващите заболявания на пациентката не позволяват извършване на поредна отворена хирургична операция за подмяна на стеснената и нефункционираща клапа. След мултидисциплинарно обсъждане, опитният екип взима решение за извършване на едноваскуларна (минимално инвазивна) интервенция – балонна валвулопластика или разширение на трикуспидалната клапа, посредством катетър с балон, който се въвежда през подходящ кръвоносен съд до сърцето. Процедурата е животоспасяваща и единствена възможност за болната жена. Сложното ендоваскуларно лечение протича успешно. Стеснената клапа е разширена механично чрез прецизно извършената балонна дилатация, която увеличава значително пропускливостта и намалява налягането в дясното предсърдие. След процедурата, пациентката се възстановява успешно като се наблюдава подобрение в състоянието и.

Ендоваскуларното инвазивно лечение в много случаи е единствен шанс за пациенти с тежки увреждания и съпътстващи заболявания, при които евентуална отворена хирургия носи голям риск. Желаният резултат се постига без нужда от реанимация и последваща рехабилитация, а болничният престой се скъсява многократно.