Сдруженията на държавните, общинските и частните болници се опасяват, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) търси други начини да ограничи плащанията си към лечебните заведения след отмяната на лимитите от Конституционния съд.

"Проблемът отдавна е известен и решението не изглежда близко. Ясно е, че средствата, необходими за здравеопазване в България, са недостатъчно. Симптомите, които виждаме в системата, ясно насочват, че няма как да излезем от средата, ако не се промени картината. Технологията с използване на лимити работи в полза на администрирането на системата над необходимата регулация на държавата", коментира г-н Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ и член на управителния съвет на Българската болнична асоциация за предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria On Air.

Проблемите с финансирането в здравеопазването съществуват от години: "Опитите да се налагат лимити е нещо над тази система. Правото на изразходване на средства би следвало да се ограничава и регулира. Когато пациентите решават къде да бъдат лекувани, означава, че болниците могат да използват надлимитна дейност. Имаме един дълбок проблем от години - липсата на конкуренция и конкурентни начини на финансиране в здравеопазването. Това, което в цял свят се случва - една здравноосигурителна система да бъде надградена с допълнително осигуряване, което гарантира по-добър достъп на пациентите и социална справедливост. Разходите за здраве у нас са нищожно малки в сравнение с тези за автомобилите“.

По думите му не се предприемат никакви действия, за да се реши здравният проблем.

"Тук има и политически натиск. Много ясно в публичното пространство излязоха данни за това къде и как се получават надлимитни дейности, къде и колко. Защо на някои места са толкова много. Дали това е свързано само с избора на пациенти, дали няма други фактори. Като че ли се опитваме да не виждаме картинката ясно, защото в момента заради политическата конкуренция никой не смее да предприеме радикални действия за решаване на проблема", коментира още г-н Марков.

Той е категоричен, че трябва да се подобри здравният контрол, а парите за здравеопазване са крайно недостатъчни.

"Ние в момента развиваме здравните системи на комшиите. Хората са готови да продават и собственост, за да могат да получат помощ. Клиничните пътеки са модел, заимстван от други страни. Идеята беше да се заплаща за извършена дейност, не за съществуване. Те гарантират, че се плаща за нещо свършено. Ако контролът от страна на контролиращите органи е правилен и няма натиск от шефовете, картината би била различна. Застрахователните компании по цял свят не могат да похарчат един лев над целта. Основният проблем са малкото пари за здраве и невъзможността да надграждаме", добави той.

Целия разговор вижте ТУК