Решението на депутатите частните болници да продължат да не провеждат обществени поръчки за лекарства отново изостри дебата за равнопоставеността на лечебните заведения и как това би се отразило на лечението на пациенти в държавните и частните болници. 

Няма основание да се делят болниците на държавни и частни - тази позиция защитава г-н Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Пред телевизия Bulgaria On Air той отбеляза: "Публична тайна е, че не само лекарствата, а и каквито и да било покупки в частните лечебни заведения, постигат много по-добри цени и много по-ниски от която и да е държавна болница. Ние не говорим само за България, това е практика и по света".

По думите му обществените поръчки създават много пречки в бързата и навременна реакция при лечението на пациентите: "Хора, които познават процесите на договаряне и преговори за постигане на една цена, знаят че е по-лесно да се договорят с някого някъде, било то под паравана на обществените поръчки, така че тези обеми да бъдат много по-големи. На едно място да не посещават отделни лечебни заведения и да постигат по-добри печалби ще бъде грозно да го кажа, но обикновено търговците на лекарствени средства са онези, които имат интерес да се случва подобна практика по този начин".

А подобна практика вреди на медицината. Той е категоричен, че трябва реформа, защото в този случай времето е живот: "В нашия случай, както работим с ендопротези, които се правят по размер, фирмите трябва да реагират за часове, провеждането на една обществена поръчка има безкрайно обжалване и не можем да сме адекватни".

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова България трябва да съобрази процедурите си с тези на Европа, за да не търпим санкции: "Защото поставяме търговски субекти, които са договорни партньори на Здравната каса, в неравностойно положение едни спрямо други и така нарушаваме и конкурентните принципи. Факт е, че тече наказателна процедура спрямо България по отношение на направеното изключение в закона за обществените поръчки за договорните партньори с НЗОК", заяви адвокат Мария Петрова.

 

Цялото интервю може да видите ТУК