Проф. Иво Петров и д-р Зоран Станков и от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център бяха отличени с най-високия приз на вестник „Капитал“ за иновации и добри практики в здравеопазването. Наградата им връчи председателят на парламентараната здравна комисия д-р Даниела Дариткова по време на  Петата годишна конференция за иновации и добри практики в здравеопазването.

Проектът, който журито на вестник „Капитал“ излъчи като най-иновативен, е първата в света операция по нехирургично поставяне на стент при десикация аортатата на 48-годишен пациент. Мъжът е лекуван изцяло ендоваскуларно чрез имплантиране на два стента. Възстановителният период при този метод на лечение е няколко часа след процедурата. Пациентът се раздвижва в пълен обем след 2 часа. Може да бъде дехоспитализиран на следващия ден, което при хирургичното лечение е невъзможно. А след успешния опит методът е приложен при още двама пациенти. Уникалната интервенция беше отразена в началото на годината с научна публикация Journal of the American College of Cardiology – едно от най-авторитетните списания за кардиология в света.

Втората награда от конкурса на „Капитал“ също е за групата на Аджибадем Сити Клиник. Екипът на Д-р Иван Георгиев от Онкологичен център, под ръководството д-р Николай Недев, получи признанието за иновативна техника за лъчелечение, която позволява максимално предпазване сърцето и останалите органи в риск, без да бъде правен компромис с дозата на лъчение.

Четвърта награда за иновации в здравния сектор получи д-р Цветан Минчев, началник на отделение по гръдна хирургия в Болница Токуда за първа българска операция: субституция на трахея с автотрансплантант, изграден от собствени тъкани и кръвоносни съдове.

Петото място на вестник Капитал също е за групата на Аджибадем Сити Клиник – за екипа на д-р Калоян Давидов, завеждащ отделението по Урология в Болница Токуда за първото в България робот-асистирано изграждане на нов пикочен мехур (естествен резервоар) от тънко черво при рак на пикочния мехур.