В един и същи ден доц. Иво Петров, началник на клиниката по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник и национален консултанат по Инвазивна кардиология заедно с д-р Станимир Сираков, инвазивен рентгенолог от в отделението по Образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник спасиха две жени с мозъчни аневризми. Двете пациентки – на 39 и 57 години пристигнаха в Аджибадем Сити Клиник преди седмица, обезпокоени от тежките симптоми – по-младата жена изведнъж загубила зрението си, а по-младата започнала да вижда двойно. След обстоен преглед се оказало, че и двете пациентки имат огромни мозъчни аневризми, които всеки момент е можело да руптурират (да се разкъсат) и да причинят масивен кръвоизлив и смърт.

„Оперативна намеса в тези случаи беше почти невъзможна и с над 50 % риск да завърши със смърт“, обясни доц. Петров. “Затова подложихме жените на модерното ендоваскуларно лечение, като през крака достигнахме с катетър до мозъците им и поставихме стентове, за да изолираме аневризмите” допълни той.

Манипулациите протекоха около час, а само два дни по-късно пацентките бяха изписани в добро здраве. На 39-годишната жена доц. Иво Петров постави девет спирали в самата аневризма. „Така се предизвиква тромбозиране, което не позволява спукване и фатален кръвоизлив“, разказа той. Една подобна спирала струва между 1500 и 2000 лева и не се покрива напълно от здравната каса. „Ние направихме прoцедурата с ясното съзнание, че жената няма да плати, понеже ни предупреди, че няма възможност. Интервенцията обаче беше животоспасяваща, а ние преди всичко сме лекари“, коментира доц. Петров.
На другата жена екипът на Аджибадем СитиКлиник поставил специален стент в мозъка, който да отклонява кръвотока от аневризмата и така няма опасност тя да се спука. Този стент струва 16 000 лева.

Аджибадем Сити Клиник регулярно приема пациенти, подходящи за безкръвно лечение на заболяванията на съдовете на мозъка. Лечението ще се извършва с методите на интервенционалната неврорадиология и с двата ангиографа, разположени на базата на отделението по инвазивна кардиология.