Днес се прощаваме с нашия верен приятел, неповторим учител, духовен баща, наставник и благодетел! Изпращаме нашата топла подкрепа на неговите близките в този труден момент и истински тъжим за огромната загуба, която е и наша лична!

 

Проф. Чирков беше не само наш учител и будител на няколко поколения български лекари, той беше достоен човек! Завеща ни великолепен пример за доброта, почтеност и благородство! Неговото дело и уроци по човечност ще оставят завинаги отпечатък в сърцата ни и в историята на медицината! Неговите благородни идеи, новаторски порив и чисти идеали ще отекват завинаги във вечността и в колективната памет! Той ни научи преди всичко да обичаме човека, да пазим репутацията и да развиваме лекарската професията!

 

Кардиологичната общност, българската медицина и цялата ни общественост загубиха всеотдаен лекар, учен и учител. Едва ли има представител на днешното поколение на съвременната кардиохирургия и кардиология, който да не е черпил знания, да не е слушал неговите лекции и следвал неговите хирургични принципи и практики. Той направи много за престижа на родните кардиохирургия, кардиология и съдова медицина! А хилядите благодарни пациенти, диагностицирани и лекувани от него, от екипа и учениците му, са най-яркото свидетелство за живот, отдаден на медицината и обществото. Българската медицинска наука загуби един от своите най-изтъкнати учени, оставили трайна следа сред съвременното поколение кардиохирурзи и кардиолози.

 

В знак на почит и уважение към проф. Александър Чирков още през 2013 г. ръководството на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ наименова на негово име Клиниката по кардиохирургия. Сърдечно-съдов център е единствената болница в страната, в която клиника носи името на проф. Чирков.

 

Благодарни сме, че имахме честта да бъдем негови ученици и ще продължаваме с гордост и почитание да следваме неговия завет и мисия - да лекуваме и да помагаме за облекчаване страданията на хората!

 

Изказваме своите дълбоки съболезнования на всички близки и приятели на проф. Чирков!

 

Проф. Иво Петров, медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

 

Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ