В средата на октомври 2023 г беше въведено задължително електронно предписване на антибиотици и лекарства за диабет. Поради множество сигнали за проблеми и по настояване на лекарския съюз през декември правителството реши да върне хартиената рецепта до 31 март 2024 г.

От 1 април 2024 г антибиотици се предписват и отпускат само електронно. Темата бе поканен да коментира д-р Пламен Масларски, педиатър в Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Сърдечно-съдов център пред телевизия Евронюз България. „Безспорно бъдещето е на този тип изписване на медикаменти. Но все пак, така ние сме изцяло зависими от технологиите и трябва да има вариант, когато тя не проработи, този начин за изписване да има алтернатива при определени условия и при определен контрол, трябва да е хибридно“. Д-р Масларски посочва още, че винаги може да се случи в дадения момент да няма интернет, от което болните, възрастните, майките с деца да изпитат тежест, защото за тях обикалянето по аптеки изисква усилия.

От Българския лекарски съюз смятат, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с е-рецепта. От съсловната организация очакват отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент.

От Лекарския съюз обръщат внимание, че все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас.

Цялото интервю на д-р Масларски вижте тук:

https://www.vbox7.com/play:0b61057f9f&start=32