Има повишена заболеваемост, но в момента няма някаква по-тежка епидемиологична обстановка. Това заяви д-р Пламен Масларски, педиатър от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център по Нова телевизия

По отношение на вирусите, които причиняват и стомашно-чревни неразположения, д-р Масларски пояснява, че много от тях могат да се предават по въздушно-капков път, но и по фекално-орален – чрез замърсени вода или ръце. „В тези случаи те могат да просъществуват с часове и дори с дни, тъй като имат хранителна среда, в която се размножават и развиват“, предупреждава той и призовава: „Затова хората не трябва да забравят да си мият ръцете и да почистват повърхностите, които ще имат досег с храна“.

По думите му водата може да бъде преносител на чревни инфекции и те могат да бъдат не само вирусни, но и бактериални. Могат да са от типа инфекция и токсикоинфекция. Втората е, ако дадена бактерия е попаднала в храна, която е обработена, но недостатъчно. Тогава бактерията се размножава, отделя токсин и това се нарича „хранително наравяне“. Симптомите настъпват мигновено. При самата инфекция в организма на човека попада и микроорганизмът, който предизвиква възпалението. „Така че летният период, когато нямаме добра комунална, обществена или лична хигиена, е идеалното време за тези инфекции, но добрата новина е, че те са предотвратими“, отново призовава д-р Масларски.

По отношение на проблема с прегряването, той посочва, че малките деца, особено кърмачетата, са много по-уязвими, тъй като при тях механизмите на терморегулация са много по-несъвършени. Претоплят се много по-лесно, което не е свързано задължително с това да са изложени на слънце. Същото важи и за възрастните хора. „Това може да се случи и ако стоят на сянка, но температурата на околната среда е много висока. Така че особено трябва да се внимава в часовия пояс 11-17 ч, тъй като високата температура прави така, че да страдат всички процеси на обмяната. Ако се забележи подобно събитие детето веднага трябва да се прибере в по-хладно помещение, където температурата е под 25 градуса, да се вземе студен душ, да се дават течности  (или мляко, ако е кърмаче). Ако проблемът се задълбочава и то повиши температурата си, отказва да приема течности и проявява други симптоми на топлинен удар, веднага да се търси лекарска помощ“, съветва д-р Масларски.

Едно от най-честите места, където се получават такива инциденти, се оказва автомобилът - при изчакване на топло в колата и/или при пътуване с много хора при по-затоплено купе.

За какво още родителите да са особено бдителни през следващите месеци – вижте във видеото