За първи път у нас поставиха четири байпаса на сърце на 69-годишен пациент посредством минимално инвазивен път.

"Не се наложи да убеждаваме пациента за операцията. Идеалният случай е да дойде мотивиран и вярвайки, че можем да му помогнем и да го излекуваме. Бил е доста активен физически, много обича да ходи по планини. Сърдечното му заболяване му е пречило да извършва редовна физическа активност", каза в "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR кардиохирургът от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център д-р Андрей Неутов.

Той посочи, че в момента поставяне на байпас на сърцето е рутинна операция, а смъртността при плановите пациенти е под 1%. Броят на байпасите няма значение.

"Направихме операцията през доста малък разрез - между две ребра и без разрязване на гръдните кости. Тази операция е по-пипкава и изисква повече търпение от страна на хирурзите. Всеки байпас удължава операцията с 20-30 минути. За България направихме първа по рода си подобна операция. Горд съм от целия екип, че сме го направили, но донякъде това е закономерност", каза още д-р Неутов.

Седем е максималният брой байпаси, които той е поставял на човек. Кардиохирургът обясни защо се налага поставянето на байпас на сърцето и каква функция извършва.

"След операцията спада имунитетът и в първите месеци трябва да се ограничат контактите, пациентът да се пази от инфекции. При минимално инвазивна хирургия пациентът няма толкова физически ограничения и може да прави всичко. Единственото ограничение е движението, което му причинява болка", посочи д-р Неутов.

Кардиохирургът подчерта, че човешкият организъм е машина, която е създадена да се движи.

Гледайте целия разговор във видеото ТУК