Д-р Мария Мингова е дерматолог с дългогодишен опит. От 2013 г. и до момента е директор на ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

Интересите й в сферата на медицината са свързани най-вече с лечение на: псориазис; екземи и уртикария; болести на скалпа и косата; болести на ноктите, на потните и на мастните жлези, на устните и устната кухина, на ано-гениталната област; вирусни заболявания – херпес, брадавици, кондиломи, молуски; бактериални заболявания – еризипел, пиодермии и други.

Д-р Мингова даде интервю за вестник Лечител, което с удоволствие споделяме:

 

Здравейте! Много хора преди почивка на море решават да си направят татуировка. Не е ли опасно татуировката да се излага на слънце и солена вода скоро след процедурата по изрисуването й?
– Здравейте. Има няколко важни правила, които вашите читатели е добре да знаят, преди да се подложат на такъв тип процедура. В продължение на между две седмици и 50 дни след нея излагането не само на слънце, но и посещението в солариум са противопоказни. Освен това първите дни след татуировка мястото не трябва да бъде мокрено, а след това – трябва да се мие с вода и мек сапун, като бързо следва да бъде подсушено и намазано с мазен крем. Не трябва да се поставят и превръзки върху кожата, за да може да диша. Епилацията с кола маска или депилатоар, както и лазерната епилация, също трябва да се забравят. Спортът е забранен 48 часа след процедурата.
Всъщност какво трябва да знае човек, преди да реши да си направи постоянна татуировка?
– След като се спрат на даден татуист, съветвам да разгледат страницата му, студиото му на живо и специално да обърнат внимание на хигиената в помещението, както и на инструментите, които се използват. Нека разпитат за материалите, които използва, и за инструментите, с които работи! Нека се консултират с него, тъй като добрият професионалист ще им даде и добър съвет! За тези, които никога не са си правили татуировка, е препоръчително да разучат колко силна е болката в различните части на тялото, тъй като има известни специфики.
Би било разумно преди татус да си направят боди арт с къна или бои, за да видят как всъщност ще изглежда рисунката на тялото им и да преминат към постоянен татус след като се уверят, че искат точно това.
Безопасни ли са мастилата за татуиране? Какво се съдържа в тях?
– Татуираният може да развие алергична реакция от никела или живака в боята. Най-често такава реакция се получава при използване на червената боя. Обикновено говорим за сърбеж или силно раздразнение на кожата. Важно е да се отбележи, че алергията може да се отключи дори години след направата на татуировката.
Не бива да подценяваме и риска от предаване на определени заболявания заради нестерилни игли: рак на кожата, ХИВ, хепатит В, хепатит С, херпес, шарка, тетанус, туберкулоза, стафилококова инфекция.
В допълнение, черното мастило за татуировки е съставено от сажди и съдържа полициклични ароматни въглеводороди, включително бензо(а)пирен (BaP), за които се предполага, че са канцерогенни.
Ако все пак някои са решили, че желанието им за татус е непреодолимо, трябва да спазват определени правила, преди да преминат към процедурата:
– Без епилация с кола маска, лазер или депилатоари, тъй като това пресушава кожата.
– Без спорт 12 часа преди процедурата, тъй като нахлуването на кръв в капилярите и мускулите по време на тренировка усилва риска от кървене при татуирането.
– Без татуиране на почерняла кожа от слънце или солариум, тъй като същата е дехидратирана!
– Без алкохол и кафе!
– Без аспирин и разреждащи кръвта медикаменти.
– С прием на много вода и задължително – да се нахранят преди процедурата!
Какъв е рискът от инфекции?
– В статия в списанието Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery се твърди, че татуировките могат да причинят бактериални инфекции от Streptococcus pyogenes, което е възможно да доведе до импетиго, еризипел и септицемия; бактериите Staphylococcus aureus могат да причинят рядък токсичен шоков синдром; инфекциите на кожата и на меките тъкани могат да бъдат причинени от устойчивите на метацилин бактерии S. aureus (CA-MRSA); бактерията treponema pallidum (трепонема палидум) може да причини сифилис; а бактериите Mycobacterium leprae причиняват проказа.
Част от симптомите, свързани с инфекция на кожата, включват, но не се изчерпват само до: зачервяване, сърбеж, локално подуване, общ дискомфорт. Ако инфекцията се разпространи, може да се появят други симптоми, като треска например.
Разбира се, появата на алергични реакции не е изключение. Симптомите включват червен обрив, копривна треска и силен локален сърбеж. В някои случаи кожата може да се подуе.
Могат ли татуировките да увредят черния дроб?

– При използването на контаминирани игли може да се предизвика заразяване с хепатит В или хепатит С, както споменах по-рано. Следователно – да.
Макар и малко в страни от темата, бих искала да вметна, че татуировките с мастила на метална основа могат да реагират при изследванията с ядрено магнитен резонанс – факт, който трябва да се има предвид дори и от младите, които често махат с ръка и казват „кога пък на мен ще ми се наложи да ходя на ЯМР“. Да, но животът често ни изненадва и не трябва да го подценяваме.
За кои хора татуировките са противопоказани?
– Списъкът не е много кратък. Става дума най-вече за хора със заболявания на кръвта и кръвотворните органи; трансплантирани пациенти заради риск от инфекции. Не е препоръчително за бременните, поради риск от инфекции, както и поради факта, че след раждането дамите свалят немалко килограми, кожата се отпуска и съответно татусът, направен преди няколко месеца, вече може да изглежда по различен начин, който далеч не е така красив. При псориазис, хепатит В или С, ХИВ, тетанус и др. тежки алергии; атопичен дерматит; онкологични заболявания. Диабетноболните могат, но трябва да знаят, че има риск от по-бавно възстановяване на областта, която е третирана, и съществува повишен риск от инфекции. Не се допуска при епилепсия, психически отклонения. Не става за хора с келоидни белези.
Да не се правят татуировки на места, където има бенки.
Възможно ли е премахването на татуировка? Как става и безвредно ли е всъщност отстраняването?
– Истината е, че процесът по заличаване на татусите е болезнен, продължителен и скъп.
Най-голям успех в начинанието се наблюдава при черните и тъмносините татуировки.
При някои разцветки (например жълто или оранжево) няма съответен лазер – т.е. останалата част от татуировката може да се премахне, но частта в жълто ще остане върху кожата.
Важно е и дали под татуировката няма предишна. След това доста сложно изчисление обикновено излиза, че броят на сеансите при средно голяма татуировка е между 10 и 15, като по медицински съображения те обикновено се назначават през един-два месеца.
Бих искала да отбележа, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и това налага особена грижа за нея и то на ежедневна база. Както знаете, всяко едно несъвършенство, което е видимо и за околните, би могло да предизвика чувство за дискомфорт и нерядко срам. Надявам се, че съм успяла да помогна на вашите читатели да вземат по-лесно своето информирано решение! Бъдете здрави!