Горещините и влажността на въздуха са свързани с промяна от високо към ниско атмосферно налягане като това може да предизвика бърза промяна в артериалното налягане. Пациентите, които приемат медикаменти по повод сърдечно-съдово заболяване, много често следва да променят приеманата терапия, както и всекидневния си режим. От изключително значение е това да се случва след консултация с наблюдаващия ги кардиолог.

Своите съвети по темата за читателите на в. "Доктор" дава кардиологът от Отделение по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център д-р Ивелин Шарабански в следващите редове:

 

 

Д-р Шарабански, защо високите температури и високата влажност могат да причинят сериозни последици за здравето на хората с високо кръвно налягане и сърдечни заболявания?

- Високата температура и влажност на въздуха са свързани с промяна от високо към ниско атмосферно налягане. Това може да причини бърза промяна в артериалното налягане като често води до неговото понижение, което налага съобразяване с приеманата терапия и промяна във всекидневния режим на пациентите. 

Хората с какви хронични заболявания са в риск в топлото и влажно време? 

- Това са хората с: артериална хипертония, с исхемична болест на сърцето, преживелите миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, пациентите с артериални и венозни заболявания на крайниците.

Какви промени в тялото предизвикват тези два фактора?

- Високата температура и влажност на въздуха и ниското атмосферно налягане предизвикват разширяване на артериите, спад на артериалното налягане, което на фона на приемана терапия за артериална хипертония е опасно явление. Допълнително, обезводняването при възрастните пациенти влошава тази порочна верига. Важни органи като сърцето и мозъка в тези моменти се оказват по-слабо кръвоснабдени и това е причина за оплакванията, които описват пациентите.

Кои са предупредителните признаци, че тялото ни не издържа на топлината? 

- Основните симптоми са главоболие, световъртеж, чувство за сърцебиене или неритмичен пулс. Това може да е съпроводено с гадене, повръщане, обща слабост в мускулите, тежест зад гръдната кост, задържащи се отоци по подбедриците.

Над колко градуса температура и колко процента влажност опасността за тялото се повишава и защо?

- Способността  на организма да се адаптира е ключова. Последните години живеем при климат, който включва много резки температурни амплитуди и това се случва вече във всеки един сезон. В една седмица е възможно да имаме 25 градуса в началото й и едва 5-6 градуса в края й. Такъв тип промени са опасни за хората със сърдечносъдови заболявания, затова е важно при всяко неразположение те незабавно да се обръщат към наблюдаващия ги кардиолог.

Споменахте съобразяване с приеманата терапия. Необходима ли е промяна в приема на лекарства в топлото време?

- Пациентите с артериална хипертония имат навика често да измерват артериалното си налягане. Когато се установят необичайно ниски стойности, а това често се случва през горещите дни, необходимостта от приеманата доза медикаменти трябва да се уточни винаги с лекуващия кардиолог. Резките или продължителни спадове в артериалното налягане поради високи дози медикаменти и съпътстваща дехидратация може да са  неблагоприятни за възрастните пациенти и да причинят аритмия, дори мозъчен инсулт.

Необходима ли е промяна в хранителния и в двигателния режим на хора със ССЗ и артериална хипертония в летните горещини?

- Важно е двигателният режим да е съобразен с горещите часове от денонощието, да има достатъчно време за почивка при температури, които са оптимални за тялото - около 22 градуса. Да се избягват големите амплитуди. Например, ако навън сте били на 35 градуса, да влезете в климатизирано помещение, където е 18-20 градуса.

Важно е да се приема достатъчно количество вода и организмът да се поддържа хидратиран.

Кои храни е препоръчително да се избягват и на кои да се набляга в топло време, какво да е физическото им натоварване, особено ако спортуват?

- Това е важен въпрос. Трябва да се избягват трудно смилаеми храни с богато съдържание на мазнини, както и алкохол. Важно е да се приемат богати на витамини и минерали плодове и зеленчуци.

Течностите да са предимно вода и то със стайна температура, негазирани и не прекалено сладки напитки.

Алкохолът е важен въпрос, който обикновено се задава първи от пациентите. През лятото той допълнително дехидратира организма, преразпределя кръвообращението и лесно се отключват аритмии, хипертонични кризи, стенокардни пристъпи. Затова, ако не може въобще да се избягва, то поне да не е концентрат. Чаша-две бира или слабоалкохолен коктейл са за предпочитане.

Какво трябва да е поведението на пациенти, които имат стентове, байпас или са претърпели други сърдечни операции?

- Пациентите след коронарно стентиране, миокарден инфаркт и тези, непосредствено претърпели сърдечна операция, са особено чувствителни на високите температури през лятото. При тях е необходимо да прекарват повече време на хладно, да не се излагат на резки температурни колебания. Всяко едно ново чувство за сърцебиене, стягане зад гръдната кост, задух или световъртеж е предупредителен сигнал, който не трябва да се пренебрегва. Тогава е необходимо посещение при лекуващия ги кардиолог.

Какво да е поведението на пациенти със ССЗ при пътуване в горещо и влажно време?

- Пътуването по-често е свързано с големи амплитуди на температурата извън превозното средство и вътре в него. Пациентите със сърдечни заболявания бавно се адаптират и това може да предизвика внезапно покачване или спадане на артериалното налягане, да се провокира сърцебиене, световъртеж. Стремежът трябва да е разликата между температурата в помещението или превозното средство с тази отвън, да не е повече от 10 градуса.

За какво още да внимават хората със ССЗ в топло време?

- Мога да обобщя, че ключът е приемът на много течности, зеленчуци и плодове. Избягване на алкохол!

Нормално физическо натоварване в хладните часове на деня.

Да не се излагаме пряко на горещото слънце и повишено внимание към медикаментите, винаги след консултация с наблюдаващия кардиолог.