„И студът, и жегите са опасни. Най-засегнати са възрастните хора, децата под 5 г., бременните, пациентите с ендокринни и/или сърдечносъдови заболявания. Те трява да посещават редовно наблюдаващите си лекари. Горещините могат да доведат до дехидратация, до повишаване на артериалното налягане и накрая да се стигне до топлинен удар, който е спешно състояние“. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия кардиологът д-р Адриана Динчева, която е част от екипа на Отделението по Кардиохириргия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център от 2015 г. до момента. 

Най-разумно е рисковите групи хора да не излизат навън в най-горещите часове на деня, ако програмата им го позволява. Когато са на закрито оптимално би било да са в климатизирани помещения, с разлика от десетина градуса между температурата вътре и тази отвън.

Хубаво е хипертониците да поемат повече течности, но преди това да се консултират относно количествата им с наблюдаващия ги лекар. Вместо с коктейли или бира, охлаждането следва да бъде посредством вода и охлаждаща диета, включваща повече плодове, зеленчуци и бобови растения. „По отношение на кафето и газираните напитки – те се приемат като храна от организма и това не му позволява да се оводни, а напротив. Така че 1-2 кафета на ден са по-добре, отколкото консумацията им през целия ден. Алкохолът е другото нещо, което влияе много отрицателно по горещините – много студените напитки не са най-доброто средство за охлаждане, по-скоро трябва да са на стайна температура и най-добре – да ги заменим с чиста вода“, съветва д-р Динчева.

Когато са на лице много високи температури, кръвта в организма започва да се движи по-бавно и това води до забавен кръвоток в артериите на мозъка, сърцето и целия организъм и по този начин могат да се получат инсулти и инфаркти, разяснява д-р Динчева и съветва за наблягане върху превенцията.

За хората с ниско кръвно налягане се препоръчва консумацията на големи количества вода.

Тъй като децата са най-податливи и най-много се дехидратират, д-р Динчева съветва родителите им много внимателно да дозират излагането им на слънце и в никакъв случай – в интервала между 12 и 16 ч.

За консултация с д-р Динчева или нейн колега кардиолог, с ендокринолог или педиатър може да ни позвъните на тел. *5544 с опция Сърдечно-съдов център или да ни посетите на адрес ул. Околовръстен път 127.

Вижте цялото интервю ТУК