През март тази година се проведе първи по рода си форум, в който се включиха пациенти с рядката неврологична болест миастения гравис и водещи специалисти в лечението ѝ. На срещата се проведе обучение за пациенти и техните близки за различни аспекти на заболяването и се обсъдиха проблемите, с които нерядко се сблъскват.

Инициативата на Фондация мистения гравис беше подкрепена и от невролога д-р Ваня Денева, дм, която е част от екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ и е автор на първото научно изследване за България на това заболяване. 

Д-р Денева разказва, че у нас близо 2000 души живеят с тази диaгноза. Тя засяга всяка възраст, но голяма част от пациентите са млади хора. Заболяването е автоимунно, при което страда предаването на нервните сигнали към мускулите и в резултат се появява лесна умора.  Оплакванията са разнообразни и често включват спадане на клепачите, двойно виждане и трудно извършване на ежедневни дейности поради липса на сила.  Най-тежки са случаите със засягане на говора, преглъщането и дишането, което може да доведе до необходимост от подпомагане с дихателен апарат. 

За радост заболяването може да бъде контролирано и при добро лечение голяма част от пациентите могат да са напълно самостоятелни и да се реализират в личен и професионален план. 

У нас усилията на професионалистите са насочени към по-добро познаване и по-ранно откривaне на заболяването, както и към подобряване на лечeбните подходи.  

"Надеждите са към създаване на по-добри условия за лекуване на заболяването в нашата страна със свободно включване на съвременни терапии за повлияване на имунния отговор. С увеличaване на информираността на пациентите за особеностите на заболяването ще се постигне по- добро сътрудничество с медицинските специалисти, което е гарант и за по- добри резултати в лечението", обясни д-р Денева, която е убедена, че събитието е постигнало една от основните си цели. 

Най-чест симптом, който насочва към диагноза миастения гравис, е спадане на клепача.

Ако получите някой от изброените симптоми, е важно да посетите лекар възможно най-скоро. Миастения гравис може да бъде трудна за диагностициране, а ранното лечение може да помогне за справяне със симптомите и предотвратяване на усложнения.

...................................................................................................................................................................................................................

Запишете час за консултация с невролога д-р Ваня Денева, дм на 0700 13 127 или на кратък номер *5544, като изберете Сърдечно-съдов център.