Д-р Асен Келчев, завеждащ отделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, получи най-високия приз на вестник „Капитал“ за иновации и добри практики в здравеопазването. Наградата му връчи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова по време на  Шестата годишна конференция за иновации и добри практики в здравеопазване.

Проектът, който журито на вестник „Капитал“ излъчи като най-иновативен, е първата в България е клапносъхраняваща операция на бикуспидна аортна клапа, извършена от екипа на д-р Келчев и проф. Руджеро Де Паулис, специалист по аортна и аортно-клапна хирургия. Революционната техника даде шанс на 29-годишен пациент с увредена бикуспидна аортна клапа да запази собствената си клапа без да е наложителнo поставяне на механична протеза и съответно доживотен прием на разреждащи кръвта медикаменти. Бикуспидната аортна клапа е вродена патология, при която платната на клапата вместо три са две. Това създава условия за промяна на кръвотока, излизащ от сърцето и преминаващ към аортата, и предизвиква постепенно увреждане на клапата.

Клапносъхраняващата техника, която екипът на д-р Келчев е приложил, дава възможност за ефективно затваряне на бикуспидната аортната клапа на пациента за дълъг период от време. Извършеното иновативно за страната хирургично лечение комбинира подсилване на аортния корен на сърцето едновременно с ремоделираща пластика на платната на клапата.

Техниката се прилага от малко хирурзи в Европа, тъй като изисква голям опит и изключително точно геометрично виждане и оценка за постигане на траен хирургичен резултат. За целта се използва специфичен инструментариум, определящ дълбочината и доброто затваряне на аортните платна.

Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център започва програма по рутинно прилагане на техниката с цел запазване на биологичните клапи на пациентите и спестяване на последващата антикуагулантна терапия.