От Отделението по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център наскоро бе изписан 69-годишен пациент след първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода на която бяха поставени четири байпаса. Зад забележителното постижение стои екип хирурзи в състав д-р Андрей Неутов, д-р Кристияна Мавродиева и д-р Мария Гаралова. Повече за операцията пред Medical News споделя д-р Неутов.

 

Д-р Неутов, подобна операция е извършена за пръв път в България. С какво тя е по-различна от класическата байпас-операция на сърце?

Аз бих започнал с това по какво тя прилича на класическата байпас-операция. При класическата байпас-операция се извършва зашиване на байпаси към всички големи клонове на сърдечните артерии със значими стеснения или запушвания. В хода на операцията се използва апарат изкуствено сърце-бял дроб. В случая нашият пациент имаше нужда от поставяне на четири байпаса. При класическата операция гръдният кош се отваря с разрез около 20 см в средата на гръдната кост. Ние направихме абсолютно същата по обем операция, но я извършихме през повече от два пъти по-малък разрез – между ребрата, без разрязване на гръдната кост. И наистина, направихме го за пръв път в България. До момента у нас са извършвани операции с поставяне на 1-2 байпаса през разрез между ребрата на биещо сърце. Техниката, която използваме, включва използване на апарат изкуствено сърце – бял дроб и спиране на сърцето. Това ни позволява относително лесно да извършим пълна реваскуларизация на сърцето или с други думи зашиване на всички необходими байпаси на даден пациент.

По-трудна ли е тази операция от класическата?

Всеки нов вид операции в началото е по-труден. Има необходимост от няколко по-различни хирургични инструмента, както и от някои по-различни хирургични умения. Прави впечатление, че този вид байпас-операция изисква от хирурга доста повече търпение от обичайното. Разбира се, тя е по-трудна за хирурга, но от друга страна предлага на пациента опция за по-малка хирургична травма, по-бързо възстановяване и по-добър козметичен ефект. Не на последно място – и премахване на редица компликации.

Вашата клиника от няколко години активно използва миниинвазивни техники при операции върху сърдечни клапи. Помага ли този опит при започване на байпас-операции с минимален разрез?

Категорично да. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък разрез, без да го виждаш цялото, толкова повече разбираш, че това не само е възможно, а и че това е нормален ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Нашата клиника има значителен натрупан опит в извършване на оперативни интервенции с малък разрез между ребрата или с частично отваряне на гръдната кост при проблеми със сърдечни клапи. При различни минимално инвазивни операции отделните етапи са сходни и това много помага и при извършване на минимално инвазивни байпас-операции на сърце. Разбира се, имаше и обучения във водещи европейски клиники.

Всички пациенти ли са подходящи за този вид байпас-операции?

Като всяка методика и тази има своите ограничения и окончателното решение може да бъде взето след редица изследвания при постъпване в клиниката. Основната идея на всяка минимално инвазивна операция е тя да бъде извършена със същото качество и същия или по-малък риск, както е при аналогична операция с по-голям достъп. В случая с байпасите това означава зашиване на всички необходими байпаси по същия перфектен начин. От голямо значение е и процесът на придобиване на опит от екипа в даден вид операции. Например преди четири години ние внимателно подбирахме пациенти, подходящи за аортно клапно протезиране с по-малък разрез. През последните две години нямаме нито един пациент с тази операция, на който да се наложи отваряне на цялата гръдна кост.

Възможно ли е използване на повече артериални графтове при минимално-инвазивна байпас-операция?

Разбира се, че да. Според нас поставянето на повече артериални графтове в подходящи случаи е винаги правилен подход. Минимално-инвазивната операция не е ограничение или пречка. Въвеждането на минимално инвазивна байпас-хирургия разширява нашия армаментариум. Искаме нашите пациенти да получават едно адекватно и качествено лечение в съответствие с най-добрите световни практики. В крайна сметка всички сме се събрали тук заедно с тази цел. Много се радвам, че вървим успоредно с тенденциите. До голяма степен това се случва благодарение на ръководството на Отделението и на амбициите и виждането на завеждащия отделение д-р Келчев. Не на последно място е фактът, че имаме доста отдаден и амбициозен екип, който „жадува“ нещата да се случват и да напредват.

Грижи ли се българинът достатъчно добре за здравето на сърцето си?

Сред по-младото поколение българи се наблюдава тенденция към по-голямо внимание към собственото им здраве. При по-възрастните обаче, които са основната ни група пациенти, ситуацията е по-различна. Липсва адекватна профилактика, с която сърдечно-съдовите заболявания могат да се открият в по-ранен стадий и да не се стигне, или пък това да се случи на доста по-късен етап, до нуждата от аорто-коронарен байпас на сърцето.

Какъв е интересът на младите лекари към специалността кардиохирургия?

Интересен въпрос. Последните десетки години се увеличава интересът на дамите към тази, доскоро считана за изцяло мъжка специалност. Ние в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център имаме четири представители на нежния пол, които не просто не отстъпват от нас, мъжете кардиохирурзи, но и нерядко ни учат на повече търпение, смиреност и позитивизъм. И внасят финес в нашия колектив. В операцията, по повод на която говорим активно участваха две от тях – д-р Мавродиева и д-р Гаралова, на които съм много благодарен!