Д-р Александрина Кузов е лекар специализант в Отделение по ангиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център от 2021 г., а от юни 2023 г - лекар специализант към Клиниката по кардиология и ангиология.

Завършва медицина в Медицински университет-София през 2014 г. Придобива лиценз за работа като лекар в САЩ след петгодишна квалификация по медицина, специализирани курсове и обучение зад океана.

Преди да поеме пътя към лекарската професия д-р Кузов е завършила специалност „акушерка“ във ФОЗ при МУ – София. В периода от 2008 до 2012 г. работи като санитар и медицинска сестра в Клиниката по неонатология към Специализирана болница по детски болести.

Работи като лекар в България и САЩ. Има практика в Клиника за лечение на болести на долен крайник- глезен и стъпало, специализирана за диабетно стъпало в САЩ, а след това като лекар ординатор в Спешно отделение на УМБАЛ “Александровска“ в София, СOVID отделението на Втора МБАЛ – София и Спешното отделение на Националната кардиологична болница.

Интересите й са насочени към диагностиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания, болести на долните крайници и диабетно стъпало.

Вижте интервюто, което д-р Кузов даде по поканата на здравния сайт zdrave.net за рубриката "Кой сте Вие, докторе"

 Д-р Кузов, връщате се от мисия в Албания. С каква мотивация заминахте, с какви впечатления се завръщате?

Благодарение на Фондация “Българска памет” и Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ целият медицински екип проведохме над 220 безплатни медицински прегледа в райони с българско население в Албания. За всички нас това беше мисия, чест и удовлетворение - да можем да участжаме в подобна инициатива и да бъдем от полза за възрастните хора, за които е изключително трудно да пътуват на далечно разстояние, за да бъдат прегледани от профилирани специалисти.

 

Имате дълъг и интересен път като млад медик – завършено образование за акушерка, работа като санитарка и медицинска сестра в неонатологично отделение, дипломиране като лекар, специализация в САЩ, завръщане в България, работа в спешни отделения и в COVID отделение, нова специализация. Какво Ви донесе всеки етап от това развитие в медицината?

Пътят на всеки млад лекар е дълъг и интересен и, разбира се, той се определя от изоборите, които съзнателно или несъзнателно правим на всяка една стъпка, по време на обучението си по медицина, а и след това.

Този път е дълъг, неизменно осеян от възходи и падения, от трудности и моменти на удовлетворение.

Всеки етап носи своя опит, който намира приложение на следващата стъпка.

Но нека не забравяме, че медицината е екипна работа, а добрата медицинска практика е резултат от всекидневното взаимодействие вътре в екипа. Познаването и уважението към труда на всеки колега е толкова важно, то подобрява медицинската грижа за пациента.

 

Близо 5 години сте работили в болници в САЩ. Кое е най-характерното за тяхната болнична система?

Когато човек се разболее и има нужда от медицинска помощ няма значение и няма разлика от каква националност е или къде по света се намира. На първо място той е човешко същество, което се нуждае от помощ и има правото да получи медицинска грижа независимо от националността си, социалния си статус и етническата си принадлежност.

Спрямо географската ширина и различно устроеният начин на живот на хората, разбира се, има разлика в честотата на различните заболяванията в Европа и САЩ. Дори има заболявания, които почти не се срещат у нас.

 

Сега отново гледате към специализация, този път в България. Какво Ви мотивира да направите този избор?

Човек да бъде посветен на това, което прави, да уважава различното, да казва истината, да държи на думата си и да бъде човек преди всичко друго.

 

Кои са учителите Ви в медицината, хората, на които дължите най-много за формирането си като личност и професионалист?

Всеки преподавател, лекар и колега, с който ежедневно общуваме, оставя по една частица от себе си в нас. Така постепенно тези частици ни формират като лекари и бъдещи специалисти в някоя област. Това е дълъг процес, който не спира. Често така намираме приятели за цял живот. Дори най-малкото знание, споделено само с един колега, което е намерило своето приложение в практиката му, има своята полза за поколения напред!

Безкрайно благодарна съм на всички преподаватели и лекари, с които се срещам всеки ден. От времето на следването ми си спомням най-силно проф. Арман Постаджиян и доц. Стефан Найденов. Те бях бяха първите лекари, които безкрайно уважавам, ще помня цял живот и които ме поведоха в първите ми стъпки в медицината. Давам си сметка, че преподавателската работа не е лесна задача и се изискват специални качества и задълбочено разбиране на материята, за да може да се предаде знание на друг човек.

Под ръководството на проф. Иво Петров и всички колеги в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център този обучителен процес всеки ден продължава.

 

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

В свободното си време обичам да пътувам и да бъда близо до природата. Това ми създава радост и ме зарежда.