Днес отбелязваме Международния ден на здравния работник, професионалният празник на всички заети в сферата на здравеопазването.

Ден, в който отправяме мисли и признание към всички добри хора с огромни сърца и безусловна състрадателност, посветили се на каузата да помагат! Избрали за своя мисия да спасяват животи и да се грижат с любов и търпение за другите!

Нека ги аплодираме днес и всеки ден, затова че са винаги на пост за другите!

 

 


7-ми април е избран за Световен ден на здравето през 1948 г. с основаването на Световната здравна организация. В България от 1964 г. се отбелязва като Ден на здравния работник, а от 2006 г. е преименуван на професионален празник на работещите в здравеопазването.

Темата за 2022-ра за Световния ден на здравето е „Нашата планета, нашето здраве“.

Над 90% от хората дишат замърсен и застрашаващ здравето въздух в резултат на изгаряне на горива. Екстремните метеорологични явления, разрушаването на земята и недостигът на вода засягат здравето на всички нас хората. Замърсяването с пластмаси на дъното на най-дълбоките океани и на най-високите планини ни води към сигурна екологична катастрофа. Системите, които произвеждат силно преработени, нездравословни храни и напитки, предизвикват вълна от затлъстяване, увеличават рака и сърдечните заболявания, като едновременно с това генерират една трета от глобалните емисии на парникови газове.

Движението е не само условие за здравословен начин на живот, но също така може да даде положителен принос за намаляване на изменението на климата чрез насърчаване на устойчиви практики. Добре планираните системи за обществен транспорт, ходене, тичане или колоездене също могат да подобрят качеството на въздуха.

През 2022-ра СЗО ще съсредоточи вниманието си в световен мащаб да бъдат предприети спешни действия, необходими за поддържане на здравето на хората и планетата и за насърчаване към движение за създаване на общество, фокусирано върху благосъстоянието. Ще работи в дългосрочен план върху здравните предизвикателства, причинени от замърсената планета и нарастващите сърдечно-съдови, онкологични и белодробни заболявания.

Физическата активност и спортът имат огромна роля за осигуряване на здравословен живот и стимулиране на благосъстоянието за всички от всички възрасти. Замърсяването с азотен диоксид може да влоши респираторните заболявания, особено астмата. Според данни на СЗО повече от 13 милиона смъртни случая по света всяка година се дължат на екологични причини, които могат да бъдат избегнати. Това включва климатичната криза, която е най-голямата заплаха за здравето, пред която е изправено човечеството. Климатичната криза е и здравна криза.

Необходимо е политическите, социални и търговски решения да могат да предотвратят климатичната и здравна криза, а не да я предизвикват. Нужни са съзнателни лидери, които да насочват обществените избори и мнение към устойчиви проекти с грижа към планетата, на която всички живеем. 

В Деня на здравето отправяме призив към всички да бъдем отговорни към своето лично здраве и към здравето на другите! Да се движим и да мислим съзнателно в грижата за себе си и за природата!