Пациентката още на 18 годишана възраст е диагностицирана с хипетрофична кардиомиопатия, но не е имала системно наблюдение и лечение. Заболяването представлява най-често вродено значително задебеляване на сърдечната стена. Именно тази диагноза е най-честата причина за необходимостта от имплантиране на устройството, играещо роля на дефибрилатор. Без него много пациенти загиват от внезапна сърдечна смърт.

 Жената забременява, без да ѝ бъде обяснен рискът от това, че няма имплантиран кардиовертер дефебрилатор. По време на бременността, през 28 гестационна седмица получава продължителна животозастрашаваща камерна тахикардия. Първоначално е лекувана медикаментозно в друга столична болница, където са ѝ препоръчали имплантиране на дефебрилатор. Такава процедура се извършва обаче в ангиографска лаборатория и под рентгенов контрол, което крие огромен риск за увреждане на плода. Лекарите препоръчват извършване на процедурата веднага след раждането, но със значителен риск от внезапна сърдечна смърт, докато износва плода.

 Бременната жена се обръща за второ мнение в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ и е консултирана от д-р Лазар Ангелков, водещ специалист в областта на ритъмните нарушения не само у нас, но и в Западна Европа. Д-р Ангелков отскоро е част от екипа на Аджибадем Сити Клиник и консултира своите колеги-електрофизиолози при лечението на сложни случаи. Той, заедно с д-р Милен Предовски, началник на отделението, предлагат на пациентката да се направи нещо, което рядко е правено дори в световен мащаб, а в България никога -  имплантиране на кардиовертер дефебрилатора не под рентгенов, а под ехографски контрол.

 “Ехографският образ не дава прецизна пространствена ориентация, за разлика от ангиографа и по тази причина е изключително трудно само с него да се постави прецизно животоспасяващото устройство”, разказва д-р Лазар Ангелков.

 “Процедурата крие огромен риск от усложнения при поставяне на електрода на дефебрилатора в сърдечната кухина. Такъв подход се предприема само при бременни жени с цел да се предпази плодът от облъчване. В световната медицина са описани много малко подобни интервенции и за извършването им се изискват много умения и изключителен опит на специалиста”, допълва д-р Милен Предовски. Той обяви, че процедурата е преминала много успешно и само под ехографски контрол е имплантиран кардиовертер дефебрилатор с електрод в дясната камера.

 Пациентката е изписана на следващия ден в отлично състояние. И тя, и плодът в утробата ѝ са с практически сведен до минимум риск от внезапна сърдечна смърт, благодарение на поставеното устройство. Жената остава под наблюдението на специалистите от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.