Безплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка организират в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник на 9 март (събота) от 09,00 до 16,00 часа. Лекарите от сектора по Акушерство и гинекология в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник ще извършат комплексни прегледи на дамите желаещи да установят своя риск, след предварително записване на тел: 0700 13 127.

Целта на инициативата е осигуряване на достъп до навременна и високоспециализирана помощ, тъй като превенцията и ранната диагностика на това злокачествено заболявания е решаваща за хода на неговото лечение. В рамките на инициативата ще бъдат извършвани клинични прегледи на записалите се дами, ехографско изследване и специализирано колпоскопско изследване, и ще се дават препоръки за лечение при необходимост.

“Ракът на маточната шийка е едно от трите най-чести злокачествени заболявания при жените, като годишно у нас се диагностицират над 1 000 нови случая. От 35% до 40% от всички злокачествени генитални заболявания се дължат на рак на маточната шийка” съобщава д-р Анатоли Дуковски - завеждащ сектор по Акушерсто и гинекология в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник.
Д-р Дуковски допълва, че заболяването се причинява от вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV) и за съжаление заболяването се среща по-често при млади жени, голяма част от които не са раждали или все още не са приключили детеродната си функция. Освен възрастта, допълнителни рискови фактори са ранно начало на половия живот, честа смяна на сексуални партньори (промискуитет), полово предавани болести, отслабен имунитет. Единственият начин за ранното откриване на карцинома остават ежегодните профилактичните прегледи. Трябва да се знае че, при ранно диагностициране на заболяването пациентката може да бъде напълно излекувана , допълва водещия специалист.
Желаещите да посетят безплатните прегледи трябва предварително да се запишат тел: 0700 13 127. Адресът на Аджибадем Сити Клиник е ул. Околовръстен път 127 (срещу комплекс “Царско село”).
Акушеро-гинекологичната практика в Аджибадем Сити Клиник е обурудвана със съвременна ехографска и колпоскопска апаратура. Извършават ултразвукови прегледи на бременни жени от началото до края на бременността, ултразвуков скрининг за синдром на Даун и диагностика на различни вродени аномалии на плода. Следят се високо рискови бременности. Извършва се и цитологичен скрининг за рак на маточната шийка, колпоскопска и биопсична диагностика.