В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче нож да вадим. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) и управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Андрей Марков по повод решението на правителството отново да се внесе промяната в Закона за лечебните заведения, която предвижда мораториум за нови болници и дейности до създаването на нова Здравна карта. Според правителството е важно преди да се разкриват нови болнични легла, да се направи равносметка къде има нужда и от какви специалисти.

„Логично ли е точно днес и толкова бързо след решението на парламента, без промяна, без стратегия, без регулатори, да се прибягва до подобна мярка”, попита г-н Марков.

„Всичко, което се случва, ни навежда на съмнението, че имаме тежка корупция. Ясно е, че това е лобизъм. Да, налага се да имаме регулации и Болничната асоциация подкрепя подобни действия, но винаги сме твърдели, че това трябва да се случва по един регулиран начин, при един обоснован начин, така че регулациите да бъдат в полза за обществото, а не мораториум в общ вид, така както го чуваме, че се прилага в момента”, заяви г-н Марков.

По думите му от Болничната асоциация са категорично „против” прилагането на мораториум в такъв общ вид, защото това ограничава развитието на здравната система, на иновативните решения, на инвестициите.

„Знаем много добре, че нашето здравеопазване има нужда от развитие и ние го признаваме. Да, наистина, като абсолютен брой лечебните заведения изглеждат много – около 370. Но нека не забравяме, че много от лечебните заведения за болнична помощ съществуват като специализирани малки структури, които не изпълняват функцията на големи болници”, обясни той.

И даде пример: „Защо в района на Александровска болница, която имахме преди години, днес съществуват няколко болници. Необходимо ли е Столична община да инвестира толкова средства в развитие на лечебни заведения, при положение, че столицата е наситена с толкова много болници”.

„Повечето организации в здравеопазването са внесли своето становище, че общ мораториум и спиране на развитието е нещо вредно за здравеопазването”, обясни г-н Марков.