„Парите в абсолютно изражение са повече, но средствата за здравеопазване не са, а точно обратното. Този бюджет е на крайното решение - без него не можем, но оставаме на последно място в ЕС по пари за здраве, отнесени към БВП. Ние се борим да намаляваме доплащанията от страна на пациента с публични изявления, а не с реформи. С бедността, която имаме, продължаваме да изнасяме националния доход, за да развиваме здравноосигурителната система на друга държава. От Южна България има автобусни линии, които транспортират пациенти, за да получат те медицинска помощ в другите държави. Абсолютен факт е, че за миналата година българите са пациенти номер 1 в Турция. Развиваме чужди системи и се правим, че не го виждаме, което е абсолютно лицемерие“. Това коментира г-н Андрей Марков, съосновател на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ и заместник-председател на Българската болнична асоциация в предаването „Преди всички“ по БНР.

Той изтъкна, че може да очакваме задълбочаване на проблемите в сферата, докато не се извършат нужните реформи. „В ситуацията, в която знаем, че заболяванията сред населението са повече и искаме да живеем по-дълго, е ужас, че парите за болниците са по-малко. Ако това продължи и не си вземем урок, то проблемите ще продължават и ще се задълбочават“, алармира г-н Марков.

Според него задължителна част от необходимата реформа е включването на застрахователите като основна част в поемане на разходите при щетимост, заболеваемост на населението - проблем на здравните системи  навсякъде.

По думи на д-р Николай Болтаджиев, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, колкото и бюджетът за здраве да се увеличава, качеството не се подобрява. „Ако погледнем последните 10 години, бюджетът се е повишил над два пъти, докато качеството е останало същото. Показателите не са мръднали, основните от които са смъртност от лечими заболявания и смъртността от предотвратими заболявания. Този бюджет не предполага някакви реформи, той не е инструмент, с който системата да се подобри самостоятелно. От 2014 г. инвестициите в здравеопазването са абсобютно замразени, а трябва да е точно обратното – да се създава конкуренция, да се демонополизира НЗОК, да се приватизират болниците – нещо, което се говори от 20 години. Трябва първо да се изясни дали и каква реформа трябва да се направи и след това да се формира бюджета. Той е механизъм, инструмент към механизма на извършване на реформите“, посочи д-р Болтаджиев.

Чуйте цялото интервю по БНР ТУК