В България трудно се случват инвестиции, а в здравеопазването е почти невъзможно. Парите се връщат трудно и това е една от основните причини инвеститорите в страната да намаляват. Здравеопазването е още по-специфична среда заради регулациите, които има и в повечето случаи те не са съобразени с практиките. Това коментира г-н Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TB Bulgaria.

На въпрос на водещия Ивайло Лаков как оцелява една частна болница в среда, в която доминират държавните, г-н Марков отговаря така: „Много трудно и с огромната вяра основно на лекарите, които работят там, че трябва да го правят така, сякаш го правят за себе си. Никъде по света държавните структури не се контролилат така, както частните“.

Според него най-големите злоупотреби с клиничните пътеки се извършват в държавните болници, които са с някаква протекция от страна на правителствата в огромна част от случаите. „И на този фон парите, които се дават за здраве, стават по-малко в сравнение с това, което могат да осигурят. Тоест, ако образно казано сме имали 5 лв, с които миналата година сме си купили половин килограм салам, то тази година със същите 5 лева ще си купим 250 грама. Тоест, като съотношение към БВП получаваме по-малко в сравнение с миналата година“.

Друг проблем, за който г-н Марков алармира отдавна, е че политиците стимулират по всякакъв начин гражданите не да доплащат в нашата здравна система, която има нужда от допълнителни средства, за да се осигури медицина на високо ниво. Вместо това болните ходят да се лекуват в чужбина, за което никой от управляващите не се интересува. „И не ги интересува, защото трябва да осигурят ред и правила, за да имаме по-добро здравеопазване тук. Това са нелицеприятни мерки, които по-скоро биха нанесли вреда в ситуация, когато имаме чести избори. Това е целенасочена политика, защото техният интерес е да се отделят повече пари от държавата за държавни структури, за да си връщат средства от там. А истината е, че и не е редно да имаме един монополист в лицето на НЗОК“.

Какви са промените, които г-н Марков предлага за повишаване на срадствата за здраве

В момента харчим около 8% от БВП за здраве, а плащаме около 4.6% от БВП, при средна стойност в Европа от 9%. Хората, които се налага да плащат, са тези, които са тежко болни и които имат сериозни финансови затруднения в подобен тип ситуации.

Затова вноската за здраве трябва да се увеличи двойно или да можем да се застраховаме допълнително, за да не плащаме от джоба си. Г-н Марков дава за пример моделът в Турция, където има възможност за втори и трети надграждащ стълб, които да поемат тези разходи, когато трябва, за да се елиминира нуждата от доплащане от джоба на болния. „В момента няма никакъв контрол върху публичните средства.  Формалният, който се прилага, е толкова формален, че ако се влезе в детайли, ще се уплашим“, обобщава г-н Марков.

Друг проблем в сектора е профилактиката, която в момента не се провежда в България, а би спестила много животи на първо място и на второ – немалко средства. На въпрос как обаче тя може да се наложи като стандарт, г-н Марков предлага: „Не държавата трябва да организира профилактиката, тя е част от практиката на застрахователите. Те лесно ще го реализират – ако аз не се явя на профилактичен преглед, застраховката ми ще падне, защото каквато и претенция да имам после, тя няма да ми бъде изплатена. Така хората много лесно ще се научат да си провеждат профилактиката“.

По отношение на липсата на достатъчно кадри в сектора г-н Марков уточнява, че медицински сестри не само в България няма, но и в много от другите страни. Една от основните причини за това е, че трудът и на лекарите, и на мед. сестри, вече се счита за непривлекателен в световен мащаб. „Но голям мит е, че имаме липса на лекари. В България сме една от страните рекордьори по брой лекари съотнесено към глава от населението. Но пък неглижираме добрата квалификация и добрите възможности на лекарските практики и на самите специалисти, което всъщност е проблем“.

Още една от мерките за подобряване на средата според г-н Марков е прокарването на регулирана и добре организирана среда, с гаранции за качество на медицинската услуга: „Болницата, която аз представлявам, е единствената в България със сертифициране на медицинската услуга на световно ниво. Това нашата национална система не може да ни го предостави“.

Цялото интервю вижте ТУК