В навечерието на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, специализирана в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания, беше отличена за популяризиране на кръводаряването сред обществото. Признание и почетни награди получиха общо 15 институции, фирми и неправителствени организации, допринесли за популяризирането на  кръводаряването в страната.

Заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов връчиха наградата на Андрей Марков, управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. С Почетна грамота ще бъдат отличени 61 души от цялата страна – хора, чието човеколюбие е спасило живота на стотици пациенти.

На 14 юни е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.