Първата национална класация „Най-добрите болници“ в България определи Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център за най-доброто лечебно заведение в направление Кардиология, следвано от Болница Токуда. В направление Хирургия националният рейтинг излъчи като най-предпочитана и ползващата се с най-голямо доверие сред пациентите Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. В специалност Онкология отново Болница Токуда е класирана на трето място.

Националната класация „Най-добрите болници“ оцени качеството на медицинската помощ на лечебните заведения в България на регионален и национален принцип в 7 ключови медицински специалности - Акушерство и Гинекология, Кардиология, Онкология, Хирургия, Педиатрия, УНГ, Ортопедия. Рейтингът беше иницииран от Българската болнична асоциация с председател Андрей Марков и Investor Media Group в партньорство с Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Класацията представи резултатите от национално социологическо проучване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници въз основа анализа на различни обективни критерии - технология, специализация, персонал, качество на услугите, ниво на акредитация, брой хабилитирани специалисти, брой операции и други.  В класацията бяха включени 241 болници в България, разделени в 7-те статистически региона на страната.

"Такова проучване и наблюдение ще даде по-голяма прозрачност и яснота за изпълнителните на медицинска помощ за пациентите в кои лечебни заведения се изпълнява качествена медицинска помощ“, коментира първата национална класация на най-добрите болници в България зам.-министърът на здравеопазването в България Жени Начева. Тя изрази надежда в проучването занапред да се включат повече болници и да се оптимизират индикаторите и прецизността на оценяване.

 

Резултати от националното класиране "Най-добрите болници" в 7 специалности

АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ

3 място - МБАЛ ТРАКИЯ ЕООД - Стара Загора
2 място - МБАЛ  Д-р Щерев ЕООД
1 място - МБАЛ  за женско здраве Надежда

КАРДИОЛОГИЯ

3 място - МБАЛ ТРАКИЯ
2 място - Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда
1 място - Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

ОНКОЛОГИЯ

3 място - Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда
2 място - МБАЛ за женско здраве Надежда
1 място - Комплексен  онкологиечен център - Пловдив

ОРТОПЕДИЯ

3 място - МБАЛ Света София
2 място - УМБАЛ Еврохоспитал, Пловдив
1 място - МБАЛ Тракия, Стара Загора

ПЕДИАТРИЯ

3 място - УМБАЛСМ Н.И.Пирогов ЕАД
2 място - МБАЛ Велинград ЕООД
1 място - УМБАЛ Света Марина, Варна

УНГ БОЛЕСТИ

3 място - УМБАЛСМ Н.И.Пирогов
2 място - УМБАЛ Света Марина
1 място - МБАЛ Тракия, Стара Загора

ХИРУРГИЯ

3 място - УМБАЛСМ Н.И.Пирогов
2 място - МБАЛ за женско здраве –  Надежда
1 място - Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда