Образна диагностика

Рентгенови изследвания

Рентгенови образни изследвания

Извършва се пълният обем на традиционни образни изследвания на всички органи и системи в човешкото тяло. Този вид рентгенография е най-масово прилаганият образен метод - бърз и лесен за изпълнение. Използва се като първично средство за диагностика на широк спектър от заболявания – възпалителни, травматични, тумори и др.
Рентгеноскопията е друг метод на конвенционално рентгеново изследване, при което образът се получава на диагностичен монитор в реално време. Този вид изследване се използва за допълнително уточняване на патологични процеси в различни проекции, както и за изследване на кухини и движещи се органи. Всички образи се получават под прекия контрол на лекар-рентгенолог.


Какво са рентгеновите лъчи (X-лъчи)?

Рентгеновите лъчи са в основата на най-старите, но най-често използвани методи на медицински изображения. Открити са през 1895 г. от немския физик Вилхелм Конрад Рьонтген. Рентгеновите лъчи са били използвани за получаване на изображения на тялото с помощта на много и различни техники през годините. Най-новата от тях е цифровата (дигитална) техника, която отнема по-малко време, извършва се с по-ниска доза радиация и може да се разглежда едновременно на различни места. В Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център се гордеем, че работим изцяло само с цифрови изображения.


Общата употреба на X-лъчите

Рентгеновите лъчи се използват в медицинската образна диагностика, за да визуализират различни части от тялото. Това е ценен инструмент за диагностициране и наблюдение на много заболявания като артрит, дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, пневмония, бронхит и дори рак. С прилагането на различни техники Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център използва рентгеновите лъчи, за да помогне на Вашия лекар правилно да диагностицира и лекува широк спектър от заболявания.


Подготовка

За повечето случаи обикновено не е необходима специална подготовка. Изключение правят само някои контрастни образни изследвания. Преди изследването може да се наложи да се преоблечете с осигурено от нас облекло. Метали и твърди пластмасови предмети пречат на изображенията, така че ако е възможно, в деня на изследването не носете дрехи с ципове и закопчалки. Преди изследването може да се наложи да си свалите колието, обеците, гривните или пръстените. Жените в детеродна възраст трябва винаги да информират медицинския персонал, ако има някаква (макар и минимална) вероятност за бременност.


Удобство за пациента

Рентгеновите изследвания са напълно безболезнени. Някои изследвания може да доведат до лек дискомфорт, свързан с лежането на масата на рентгеновия апарат. При някои изследвания е необходимо да сте в неудобна позиция, но това е само за много кратко време. Всяко движение по време на рентгеновото изследване ще доведе до намаляване качеството на образите и може да се наложи процедурата да се повтори.

Опасни ли са рентгеновите лъчи?

Да, съществува риск, свързан с излагане на рентгенови лъчи, но той е много малък и е далеч по-незначителен в сравнение с ползата от изследването.

Колко време ще отнеме изследването с рентген?

С използването на цифровата рентгенова техника изследването отнема само няколко минути.