Образна диагностика

Компютърна томография

Компютърна томография (КТ)

Компютърното томографско сканиране е безболезнено изследване, осигуряващо на лекаря поглед към органи и структури, които не могат да се визуализират чрез традиционните рентгенови методи на изследване. Скенерът получава данни от изображения, получени от различни ъгли около тялото и след компютърна обработка на информацията показва напречното сечение на телесните тъкани и органи.
Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център е една от малкото, ако не и единствената частна практика за образна диагностика, която предлага високо качество на КТ изображенията (висока разделителна способност) при ниски нива лъчево натоварване за всички пациенти, благодарение на иновативната система „iDoze 4”. Използвайки най-новите технологични постижения, облъчването на пациентите се намалява със средно 50%. Прецизното сканиране (при изпълнение на препоръчаните протоколи за изследване на различните органи и системи), както и съпоставянето на тези изображения с клиничната информация, гарантира точна диагноза.
Видове компютърно-томографски изследвания в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център:

  • КT на цяло тяло (гръден кош / корем / малък таз)
  • Невро-КT (глава / синуси/лицеви и темпорални кости /гръбначен стълб)
  • КT на мускулно-скелетната система / крайници
  • КT скрининг на сърце
  • КT ангиография на коронарните артерии
  • КT ангиография
  • КT скрининг на бял дроб

Какво е компютърна томография на тялото?

КT на цяло тяло се извършва конкретно за оценка на гръдния кош, корема и тазовата области. КT сканиране използва сложно компютъризирано рентгеново оборудване за производство на напречни изображения, които позволяват подробна оценка на анатомията и патологията. Често се използва контрастно вещество (въведено перорално и/или интравенозно), за да се разграничат различните структури и органи, разположени в тези области.

Какво е КТ скринингово изследване на белия дроб?

Този вид изследване открива наличието на белодробни заболявания, както и ракови образувания в белия дроб много преди те да причинят своите характерни симптоми. Използвайки тази технология, можем да открием увреждане на белите дробове от пушене, замърсители, предишна белодробна инфекция или заболяване, както и начален стадий от развитието на рак на белия дроб, който би бил невидим на редовно провежданите рентгенографии на белия дроб. Този „компютърен преглед“ е подходящ за хора с повишен риск от рак на белия дроб: например-настоящи или бивши пушачи, както и хора със значително излагане на тютюнев дим или друго белодробно увреждане в резултат на повишени професионални рискове.
При липса на симптоми това скрининг изследване може да се извърши без лекарско предписание.


Какво е Невро-КT?

Невро-компютърната томография се занимава конкретно с централната нервна система и свързаните с нея структури, като включва изображения на главата и гръбначния стълб, например:

  • КT на синусите за диагностициране на инфекции на синусите
  • КT на главен мозък поради главоболие
  • КT на вътрешното ухо поради загуба на слуха и други

Това са само някои от диагностичните приложения за Невро-КT. Нашите специализирани неврорентгенолози са в състояние да предложат цялостна и квалифицирана интерпретация и оценка на направените изображения.


Какво е КT на мускулно-скелетната система?

Компютърната томография показва структурите в крайниците и гръбначния стълб. Дали става въпрос за оценка на болезнено рамо или артрит на коляното с дегенерация на хрущяла, рентгенолозите на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център могат да осигурят пълна и точна диагностика на различната патология. Това позволява на изпращащия лекар да разработи пълен и ефективен план за лечение. С последващите изображения може да се следи резултатът от лечението, за да се постигне пълно възстановяване на пациента.


Какво е КT ангиография?

КT ангиографията е специализирано изследване за оценка на артериалните и венозни структури на даден орган в човешкото тяло.


Какво е скрининг на сърцето за оценка на калциеви плаки?

„Оценка на калциевите плаки на сърцето" с КT е бърз и лесен начин да разберете дали има калциране на артериите на сърцето. Сканирането предоставя данни за количествено калцираните плаки в коронарните артерии. Той е точен показател на вероятността от бъдещ инфаркт. Това неинвазивно изследване на сърцето не се нуждае от никакви лекарства или интравенозно приложение на контрастна материя.
При липса на симптоми това скрининг изследване може да се извърши без лекарско предписание.


Какво е 3D сканиране на сърцето / коронарна КT ангиография?

Триизмерното коронарно КT сканиране е нов революционен метод за оценка на сърцето и коронарните артерии. За лица, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, интравенозно се инжектира контрастно вещество, за да се направят триизмерни изображения с висока разделителна способност на сърцето и кръвоносните съдове. 3-D сканирането на сърцето ясно показва стесняванията и/или запушванията на артериите на сърцето, които могат да доведат до инфаркт.
При липса на симптоми това скрининг изследване може да се извърши без лекарско предписание.