Съществува ли връзка между артритните болки и студеното време? Ако болката в коленете ви се засили през зимата, какво можете да направите, за да я облекчите?

Какво казва науката за артрита през зимата

Според статистиката повече хора изпитват болка, свързана с артрит, през зимата. Данни от проучване, проведено в Испания с пациенти на възраст от 50 до 65 години с ревматоиден артрит, сочат че 16% от тях имат обостряне, когато температурите паднат под средните. Тези резултати подкрепят убеждението, че времето влияе върху ревматичните болки при пациенти на средна възраст.

По-нови изследвания отбелязват сходно заключение, макар и да посочват по-различен фактор. Според тях хора с дългосрочни здравословни проблеми могат да бъдат с до 20% по-податливи на болки във ветровити дни с ниско атмосферно налягане.

На пръв поглед това звучи убедително: студеното време влошава артрита. От научна гледна са малко доказателствата, които да предполагат, че по-ниските температури имат биологично въздействие върху ставите с артрит.

Други възможни рискови фактори за артритните болки през зимата

Някои аспекти на зимното време определено влияят на болките в ставите.

  • Намалена активност – мобилността има голямо значение за вашите стави. Мускулните влакна трябва да се съкращават редовно, за да поддържат своята сила и функция. Без движение те бързо започват да отслабват и да се влошават: едно проучване за безтегловността в космоса установява, че астронавтите могат да загубят до 20% от мускулната си маса само за 5 до 11 дни. Когато времето се промени, нивата на активност спадат. А намалената мобилност означава увеличаване на сковаността за хората с артрит в ставите.
  • По-голяма чувствителност – много доказателства сочат, че пациентите чувстват болка по-силно при спадане на температурата. Ниските температури намаляват кръвния поток в тялото, а това може да засили нервната болка. Има също някои доказателства, че ниското атмосферно налягане може да повлияе отрицателно на нервнопатичната болка (което може би обяснява резултатите от второто проучване по-горе).
  • Нисък тонус и настроение – през януари и февруари денят е по-къс, излиза се по-малко, не се спортува толкова много, срещите с други хора не са така чести. Тези фактори на начина на живот могат да окажат влияние върху настроението. Доказано е също, че депресията влошава болката. В проучванията се говори за „необясними болки“ като един от физиологичните симптоми на клиничната депресия. Тъй като депресията често води до намалена активност, тя може да задейства порочен кръг, при който в крайна сметка ставите да са все по-малко подвижни.

Как да противодействате на болката

Въпреки че е обичайно да се чувствате леко минорно заради дългите зимни месеци, те не трябва да са задължително свързани с непоносима болка в коленете. Има много неща, които можете да направите, за да контролирате артрита и неговите симптоми, особено когато температурите спаднат. Ето някои препоръки:

  • Упражнения – осъзнаването на вероятния спад в нивата на активност може да бъде полезен стимул да изпробвате някои алтернативи. Ако разходките и тичането не са за вас, може да помислите за  спорт на закрито или за плувен басейн
  • Физиотерапия – зимата е подходящо време да се запознаете с видовете упражнения, които могат да облекчат болките в ставите. Физиотерапевт може да изготви персонална програма, която да помогне за подобряване на мобилността ви.
  • Витамин D – някои проучвания предполагат, че витамин D е свързан с намаляване на болката при хората с артрит. Нивата на на витамин D спадат през зимата поради намалената светлина – така че, наред със здравословна диета, е препоръчително да помислите за допълнителни добавка, ако собствените ви нива на витамин D са ниски
  • Грижа за себе си – тъй като лошото настроение е тясно свързано с болката, е ценно да се разгледа компонента на психичното здраве през зимата и потенциалните последици за артрита. Разходките навън, изгревите и залезите мога да повлият благотворно на настроението и добрата психична нагласа.
  • Консултация с ревматолог за облекчаване на симптомите – ако се оплаквате от артритни болки, можете да се консултирате с ревматолог за промяна или допълване на медикаментозната терапия.

......................................................................................................................................................................................................................

Д-р Димитрие Болевич е специалист по вътрешни болести и ревматология с дългогодишна практика. Извършва ревматологични прегледи, диагностика и съвременно лечение на дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат. 

Запишете час за преглед на 0700 13 127 или на картък номер *5544 като изберете Сърдечно-съдов център.

 

Свързани отделения