В болницата е 3 ч. сутринта, а докато София спи, една медицинска сестра работи усърдно. Тя е на крака от часове, грижейки се за нуждите на пациентите си, проверява жизнените им показатели, прилага лекарства и осигурява спокойствие, точно когато такова е най-необходимо. Въпреки изтощението, което дърпа всеки нейн крайник, тя продължава, водена от непоколебимата си отдаденост към онези, които тази нощ са под нейна грижа.

Запознайте се с ежедневието на медицинската сестра в интензивно отделение. Нейната работа не е за хора със слаби сърца - тя изисква безкрайно състрадание, безгранична енергия и безкраен резервоар от сила. Тя знае, че е тук да помага на другите и приема тази отговорност като нейна житейска мисия.

Докато се движи от стая в стая, ръцете й сръчно подготвят интравенозните инжекции и сменят превръзки, а за пациентите тя е “фар” на надежда в тъмнината. Само нейното присъствие е достатъчно, за да успокои страховете и да увери, че не си сам в борбата си.

Но работата на медицинската сестра не свършва с нейната смяна. Когато най-накрая се прибере у дома, след изтощителен 12-часов работен ден, пациентите все още са в нейните мисли. Тя продължава да чете и учи професионални сръчности, с които да помага.

За всяка медицинска сестра това не е просто работа - това е начин на живот.

В Световния ден на медицинските сестри 12 май именно за този начин на живот, предизвикателствата, но и удовлетворението, което носи професията, ще разкаже повече главната медицинска сестра в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, Вергиния Клисурска.



Какво Ви вдъхнови да изберете именно тази професия?

Да бъдеш медицинска сестра не е лесно. Всъщност, професията те кара не просто да си изключително взискателен към себе си, но и да го правиш ден след ден, независимо от умората понякога.

Да бъдеш около болните дълги часове и да подхождащ с търпение и разбиране към тях понякога е истинско предизвикателство. Освен това, от нас, медицинските сестри, се изисква да предоставяме правилната медицинска помощ на пациентите в отстъстието на лекарите. Както сами можете да придобиете представа, макар и бегла, са нужни много качества, но най-вече – да имаш способността да си търпелив, състрадателен и самоотвержен. Аз съм точно такава и може да се каже, че именно това е професията, която пасва най-много на качествата, които ценя както у себе си, така и у околните.


От кога сте част от екипа на нашата болница?

Времето е разтегливо понятие, когато работиш в болница. Официално - от осем години, като усещане – един цял живот.


Какви стандарти следвате и прилагате ежедневно, така че да гарантирате условия за работа на медицинските сестри на толкова високо и конкурентоспособно ниво? 

Сестрите трябва да бъдат професионални в подхода към работата си. Независимо дали става въпрос за среща и обслужване на пациенти, прилагане на лекарства или поддържане на досиетата на болните, те трябва да направят всичко по най-квалифицирания и етичен начин. Мога да кажа, че сестрите в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център не просто отговарят на тези изисквания, а ги надскачат!

Освен това, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ е единственото лечебно заведение в България, сертифицирано по изключително високия международен стандарт JSI.

 

Всичко това прави ли разлика за пациентите?

Разбира се! Когато имаш добра и модерна база, добри условия за труд, възможност за комуникация с колеги от целия свят и ежедневна работа с едни от наистина най-добрите лекари в почти всяка медицинска област, това ти дава усещане, че си част от нещо специално, че си важен. Тази увереност и удовлетворенст се усеща не само от пациентите, а и от семействата ни.

 

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава една медицинска сестра?

Безкрайно усърдие на първо място. На второ бих поставила изключителните комуникативни умения. Това е по-скоро необходимост, отколкото опция. Страхотната медицинска сестра притежава изключителни умения за слушане и говорене. Останалата част от работата й зависи от тези два фактора.

Освен това за пациентите медицинските сестри са лицето на болницата и лекарите зависят от тях за изпълнението на няколко задачи. Добрата  медицинска сестра е в състояние да постигне правилния баланс между нуждите на лекарите и на пациентите едновременно.

Какъв съвет бихте дали на бъдещите медицински сестри?

Сестрите работят дълги часове. От тях се изисква често да изпълняват различни физически задачи, да вдигат тежко оборудване, да предоставят физическа подкрепа на пациентите, да стоят дълго време и да извършват ежедневно други взискателни тренировки. Накратко, те винаги са на крака. Ето защо медицинските сестри трябва да бъдат достатъчно енергични, за да преминат през смяната, независимо дали са в операция или се грижат за пациент. Хубаво е всеки, който иска да поеме по този професионален път, да си дава сметка за всичко това.

Ако след всичко, което споделих, все още искат да станат част от сестринското съсловие, то бих ги посъветвала:

Обичайте професията, работете я с желание и  хъс, проявявайте съпричастност и милосърдие, защото те са израз на човечност и доброта, идващи от самото сърце!

 

А ето какво споделят за професията и пожелават на колегите си част от медицинските сестри на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център по повод 12 май :