За Деня на детето сме подбрали няколко полезни съвета към родителите за лятото от д-р Пламен Масларски, педиатър в Аджибадем Сити Клини УМБАЛ.

Нека пазим децата и всички заедно бъдем отговорни към детското здраве. Международният ден на детето датира от Световната конференция по въпросите на детското здраве в Женева през 1925 г. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Д-р Масларски препоръчва да използвате летния сезон за регулярни ваксини от имунизационния план на детето, които по някакъв начин са били пропуснати.

Ваксина срещу варицела

Тъй като в момента се наблюдава бум на варицела в детските градини, д-р Пламен Масларски съветва да бъде поставена ваксина срещу варицела, която е по желание и е гаранция, че детето ще премине по-леко през инфекцията. Ваксината може да се закупи от всяка аптека.

Ваксините преди пътуване

Ваксините преди пътувания са важни, защото са за повечето от заболяванията, които се активират през лятото. Затова е хубаво децата да бъдат със завършен имунизационен статус или поне да имат 3 имунизации. Ако става дума за реимунизации, може да се направи компромис, но ваксинациите са задължителни. Според д-р Масларски аргументът, че през лятото в горещините не трябва да се правят имунизации, е невалиден, тъй като децата сменят средата и се срещат с различни хора. А според местоположението и избраната дестинация, има и допълнителни изисквания за ваксините. Например,  екзотични дестинации, където задължително се прилагат ваксини срещу хепатит А, жълта треска. За много от местата, в които има струпване на хора, също е препоръчително да се направят незадължителните, но препоръчителни ваксини, например за хепатит А.

Внимание, кърлежи!

Тъй като в този период се засилват ухапванията от кърлежи, педиатърът съветва родителите да вечер задължително да проверяват децата си.

Репелентите донякъде намаляват риска от кърлежи, но не предпазват. Това са продукти, в повечето случаи под формата спрей, с определени миризми, които подават сигнал на кърлежите или на други насекоми да избягват местата, където е бил нанесен спреят или мазилото.

Всяко едно ухапване крие риск от лаймска болест. България е географски район, в който кърлежите са заразени и освен лаймска болест, пренасят Ку- и марсилска трески, както и кърлежов енцефалит. Д-р Масларски съветва след ухапване от кърлеж, да бъде назначен кратък антибиотичен курс и след 30 дни да се направят изследвания за антитела за лаймска болест. Подходяща антибиотична терапия намалява риска от треските.

Подсилете имунитета на децата през лятото

Д-р Масларски е на мнение, че здравите деца не трябва да приемат имуностимулатори през лятото. Той съветва да се използват естествените дадености на природата - въздух, слънце, пясък, морската вода на морето, движение, чист въздух, походи в планината. Това е най-добрият начин за стимулиране и моделиране на имунитета. На второ място педиатърът залага на правилното хранене. Правилно означава балансирано, съобразено със сезона и да се използват даденостите на нашата кухня и нашата природа. Пресните плодове и зеленчуци са сред най-ценните богатства в България и диетата трябва да включва предимно прясна витаминозна храна. На трето място детето трябва да има добър режим за движение и сън. Да не се позволява в свободното време децата да бъдат само на електронните устройства и пред телевизора и да бъдат лимитирани тези занимания. Да се използва свободното време за физически и други активности. Сънят през лятото - обикновено се изпуска контролът и децата започват да лягат много късно, както и да стават късно, а това не е добре за тях.

Битови травми – катастрофи, падания, наранявания

Децата остават повече време без контрол. Напоследък зачестяват произшествията и инцидентите. Затова родителите трябва предварително да имат сценарий, че детето може да тръгне в посока, която не е желателна. Не да живеят в страх, но да са проиграли всяка ситуация, за да бъдат предпазени децата от излизане на път.

Хроничните заболявания при децата

При хронични заболявания д-р Масларски съветва родителите да поддържат връзка с личния лекар и преди пътуване да са запознати как ще се отрази смяната на начинa на живот върху заболяването (астма, диабет).