“Около 15 души дневно получават инсулт в София. При толкова болници в града да се говори за липса на легла е абсурдно. Касае се за липса на желание да се приеме и лекува такъв пациент. А първите 4-5 часа, когато такъв пациент трябва да бъде хоспитализиран, са ключови за неговото оцеляване”. Това посочва проф. Иво Петров в рамките на конференция „Инсултът - поглед в черната кутия 2.0 - Лечение на инсулта“, която се организира от Асоциация за инсулт и афазия (АИА) в партньорство с Българското дружество по инсулт вчера в столицата.

Според статистиката у нас инсултите изпреварват инфарктите като бройка, но има сходства между двете състояния. Около 65% от общата смъртност в България се дължи на сърдечно-съдовите заболявания – миокардни инфаркти и мозъчни инсулти, като стойностите за страната ни демонстрира превес на инсултите. Нивото на спешна медицина у нас е много добро и екипите бързо разпознават какво е даденото състояние и имат необходимите опит и знания да реагират бързо и ефективно. Проф. Петров не пропусна да отбележи обаче какво все още липсва като осигуреност на системата у нас и даде пример какво се прави по света - лечението на инсулта започва още в линейката с инжектирането на медикамента, който разгражда тромбите. Същевременно тромболизата дори не се прави във всички болници в България… В чужбина линейките са оборудвани със скенер, което още повече скъсява времето за диагностика.

Началникът на Клиниката по кардиология и ангиология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център увери, че съвременната медицина има инструменти за реакция и в по-късен етап от настъпването на инсулта, стига да има достатъчно съхранена мозъчна тъкан и образни доказателства за това.