В забързаното ежедневие е лесно да забравим за нашия най-важен орган – сърцето. Ето защо, ние от болничната група Аджибадем Сити Клиник сме дълбоко ангажирани със сърдечното здраве. Развълнувани сме да ви напомним за важността от превенцията, като Ви поканим да завържете връзките на спортните си маратонки и да тичате с нас в парка. 

Всяка година отбелязваме 29 септември с физическа активност, включвайки се в глобалната инициатива за насърчаване на здравословния начин на живот, чиято основна цел е повишаване на осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания. Здравните специалисти са категорични, че за да живеем по-дълго в добро здраве, трябва да се адаптираме към здравословен начин на живот. 

За съжаление, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водещата причина за смърт в световен мащаб, отнемайки милиони животи всяка година. Добрата новина и надеждата е, че много от тези заболявания и състояния могат да бъдат предотвратени или облекчени чрез прости промени в начина на живот. Редовната физическа активност, балансираната диета и справянето със стреса са ключови компоненти за поддържане на здраво сърце. 

Притеснителен е фактът, че хората избягват прегледите при кардиолог особено когато липсват оплаквания и се чувстват в добра форма.  

Знаете ли, че е препоръчително още в 30-те си години да обърнете внимание на рисковите фактори и на сърдечното си здраве? Лекарите препоръчват да започнете с профилактичните прегледи на сърцето от 40-годишна възраст.

Защо маратон?

Специалистите са единодушни, че воденето на активен начин на живот е един от най-ефективните начини за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Тичането или ходенето в маратон е не само забавен и увлекателен начин да се раздвижите, но по този начин помагате за увеличаване на осведомеността относно това колко са важни препоръчителните регулярни прегледи и сърдечното здраве. 

Ето няколко причини, поради които си струва да поканите приятели и да споделите своя почивен ден с нас:

  • Тичането в маратон е чудесен начин да накарате сърцето си да изпомпва кръвта по-добре и да подобрите, както физическата така и сърдечно-съдовата си форма.
  • Участвайки, Вие оказвате своята подкрепа и се ангажирате към глобалната инициатива.
  • Показвайки добър пример, можете да вдъхновите своите близки и приятели към изграждане на по-здравословни навици.
  • Част от нашето събитие ще бъдат и медицински специалисти, които на място ще могат да измерят вашето кръвно налягане и да бъдат полезни с основни съвети за превенция и поддържане на здраво сърце.

Тъй като всичко започва от сърцето, вярваме, че грижата за него трябва да бъде приоритет. Отбележете в календарите си датата 30.09 и се заредете с енергия за нашия маратон, който стартира в 9:00 часа в Южен парк, София, от статуята с гълъбите.

От 5krun напомнят, че 5 км. дистанция е подходяща за широк кръг от хора и страхотно предизвикателство за всички онези, които ще се решат да бягат за първи път през живота си! Напомняме, че няма значение дали спринтирате, тичате или ходите- това е страхотен начин да направите първата решителна крачка към по-осъзнат начин на живот. Нека заедно тичаме към по-здраво бъдеще за сърцето!