През март традиционно отбелязваме Световния ден на бъбреците и обръщаме особено внимание на бъбречното здраве. В контекста на женския месец и на женското общо здраве заедно с нефролога д-р Георги Иванов сме подготвили няколко полезни съвета, с които да намалите риска от развитие на бъбречно заболяване. С малки промени в ежедневните навици можете да предотвратите бърбречни проблеми или да регулирате и подобрите съществуващо състояние.

Бъбреците са отговорни за филтрирането на отпадъчните продукти и излишните течности от кръвта, за регулирането на кръвното налягане, производството на хормони и балансирането на минералите в тялото. Когато бъбреците не функционират правилно, това може да доведе до различни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, анемия и дори бъбречна недостатъчност.

Бъбречните заболявания в много случаи протичат безсимптомно и в голяма степен могат да влошат качеството на живот. Представяме ви основните “златни правила” за поддържане на оптималното здраве на бъбреците.

  • Не прекалявайте с противовъзпалителните лекарства

Нестероидните противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен и напроксен, твърде често ви спасяват от болката, но могат да увредят бъбреците ви, ако ги приемете в големи дози наведнъж или често. 

Употребата на медикаменти, които потискат секрецията на солна киселина в стомаха, за дълъг период от време също може да повиши риска за хронично бъбречно заболяване. Приемайте ги винаги и само по препоръка на специалист.

  • Внимавайте с антибиотиците

Медикаментите за борба с бактериите могат да увредят бъбреците ви, ако ги използвате твърде често. Това може да се случи дори, ако сте напълно здрави, но крият още по-сериозен риск, ако бъбреците ви не фукционират нормално. Някои видове антибиотици, като пеницилин, сулфонамиди и цефалоспорини, носят по-голям риск да причинят проблеми.

  • Бъдете предпазливи с билковите добавки

Контролът по отношение на безопасността на билковите хранителни добавки не е толкова строг, но някои могат да се окажат по-скоро вредни за бъбреците ви, отколкото полезни. Те могат да бъдат опасни, ако вече имате бъбречно заболяване, като влошат състоянието му или да повлияят действието на някои лекарства. 

Консултирайте се с вашия лекар, преди да предприемете прием на нова билкова добавка.

  • Не добавяйте сол към храната си

Този минерал влияе на хората по различни начини. При някои повишава количеството протеин в урината. Това може да увреди бъбреците или да влоши бъбречното заболяване, ако вече имате такова.

Голямото количество сол също повишава възможността за високо кръвно налягане - типична причина за бъбречно заболяване и камъни в бъбреците, което може да бъде много болезнено и да причини увреждане.

  • Бъдете внимателни с кетогенните диети

Напоследък, т.нар. “кето” диета придоби много популярност като ефективен хранителен режим за сваляне на излишни килограми. Нисковъглехидратната диета с високо съдържание на мазнини се превърна в тенденция за дамите, но съществуват потенциални отрицателни ефекти за бъбреците. Диетата е с много високо съдържание на протеини, което може да увеличи натоварването на бъбреците и да доведе до увреждане с течение на времето. Освен това кето диетата може да причини дехидратация, което допълнително да ги натовари. Някои проучвания показват също, че кето диетата може да увеличи риска от камъни в бъбреците поради високи нива на пикочна киселина и калций в урината. 

Съветваме ви да се консултирате с лекар преди да започнете този хранителен режим, особено ако имате съществуващи проблеми с бъбреците или сте изложени на риск от образуване на камъни в бъбреците. Проследяването на бъбречната функция и нивата на електролитите също е важно, докато следвате диетата.

  • Ограничете кофеиновите и газираните напитки

Знаете ли, че напитката, която е навик за мнозина също може да увреди бъбреците? Кофеинът в напитките и храните е стимулант, който може да причини повишен кръвен поток, кръвно налягане и стрес върху бъбреците поради това, че води до дехидратацията. 

Скорошно проучване установи, също, че ежедневното пиенето на две или повече газирани напитки, независимо дали са диетични, може да увеличи риска от хронично бъбречно заболяване. Газираните и енергийните напитки също се свързват с образуването на камъни в бъбреците. Обикновено газираните напитки съдържат и много добавена захар, която е вредна за организма.

Без значение дали сте диагностицирани бъбречно заболяване или се грижите превантивно, помислете за хранителен режим с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци, например средиземноморската диета. Замразените плодове и зеленчуци, които не съдържат добавена сол или захар, са добър вариант, който да добавите към менюто си. 

С достатъчна физическа активност, здравословни навици и редовни профилактични прегледи можете да намалите риска за развитие на бъбречно заболяване и да се радвате на здрави и пълноценно фукнцониращи бъреци.

....................................................................................................................................................................................................................

Специалистите съветват веднъж годишно да правите преглед при нефролог. Запишете час за консултация при д-р Георги Иванов на 0700 13 127

 

Свързани отделения