Г-н Панчев, какво почувствахте преди кардиолозите да ви открият предсърдното мъждене?

Стана изведнъж. Преди това нямах никакви оплаквания, примерно нищо не ме е задушавало, нямах проблем да се натоварвам физически. Преди пет години беше първият път, когато усетих, че имам проблем с ритъма на сърцето. Бях с неравномерен пулс и отидох на лекар 24 часа след това. Тогава бях на 55 години, сега съм на 60. Постъпих в кардиологично отделение за лечение. Лекарите бързо ми откриха проблема. Даваха ми лекарства, пускаха ми системи и за около два часа сърцето ми пак влезе в ритъм.

На излизане от болницата какво ви посъветваха лекарите?

Активно спортувам – колоездач съм, почти всеки ден изминавам между 40 и 50 км с колелото. Ловец съм и ходя много по време на лов. Не водя застоял начин на живот. Затова попитах лекарите може ли да продължа да се движа активно. И те ми отговориха, че мога отново да спортувам. И затова не се спрях.

Каква беше причината за аритмията?

Не можаха да ми кажат със сигурност. Не вярвам да е по наследство, защото баща ми вече е на 89 години и още се държи. Вярно, че има високо кръвно. Но за неговата възраст това не е учудващо.

Настъпиха ли след време при вас други епизоди на предсърдно мъждене?

Още два пъти ми се случиха и тогава мой приятел ме посъветва да отида в София при проф. Иво Петров в болница Аджибадем Сити Клиник. Проф. Петров ме прегледа и ме насочи към д-р Гарвански в отделението по електрофизиология и там ме излекуваха.