Много често причината за подуването на долните крайници са варикозните вени и техните увредени клапи, които възпрепятстват кръвообръщението. Образно ултразвуково изследване с Ехо-Доплер на вените на краката може да помогне на лекаря за оценка на състоянието и определяне на лечението. Доплерово изследване изобразява потока на кръв през кръвоносните съдове – артерии и вени.

При оток на крака проф. Лъчезар Гроздински, ръководител на Клиника по ангиология и флебология, препоръчва да се направи изследване с Ехо-Доплер за установяване на кръвни съсиреци и тромби. Заболяването е дълбока венозна тромбоза.

Наличието на тромби във вените на краката е опасно, поради съществуващият риск да се откъснат и да достигнат до белите дробове и да причинят животозастрашаващото състояние белодробна тромбемболия. Ако тромбите във вените на долните крайници се открият навреме чрез Ехо-Доплер, се предотвратява попадането на тромби в белия дроб.

 Кога се препоръчва изследване с Ехо-Доплер?

  • При бременност – тъй като се обременява венозната система и при наличие на генетична предразположеност – тромбофилия, може да се развие венозна тромбоза.
  • След ортопедична или друга операция - до 50% от пациентите следоперативно развиват венозни тромбози, затова е необходима антикоагуланта терапия, профилактика и изследване на вените с Ехо-Доплер.
  • След травми и фрактури на долни крайни - обездвижването в комбинация с активизиране на кръвосъсирването при развитие на оттоци е сигнал за необходимост от изследване на вените с ултразвук за изключване на венозна тромбоза.
  • Продължително обездвижване - възможно e да се развие венозна тромбоза, тъй като мускулната помпа в единствен двигател на венозната кръв.

 

При оток на долен крайник и някое от изброените състояние, се консултирайте с проф. Лъчезар Гроздински.

Запишете час на кратък номер *5544

 

Свързани отделения