Световният ден за хигиената на ръцете е глобална инициатива, която се провежда всяка година на 5 май. Този ден има за цел да повиши осведомеността за значението на хигиената на ръцете и за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания.

В резултат на пандемията от Ковид-19 хигиената на ръцете стана по-важна от всякога. Правилната хигиена на ръцете може да помогне за предотвратяване на предаването не само на Ковид-19, но и на други инфекциозни заболявания като грип, норовирус и много други.

Тазгодишния слоган е “Да ускорим действието заедно. Спасете Живот– Почистете ръцете си“. Темата подчертава необходимостта от укрепване на организации в здравеопазването, които да активизират действията за подобряване на хигиената на ръцете, превенцията и контрола на инфекциите в лечебните заведения. Отделът по качество и безопасност в Аджибадем Сити Клиник - Сърдечно-съдов център се грижи да проследява и насърчава процеса сред медицинските работници чрез редовни обучения и практики.

Здравните работници играят жизненоважна роля в предотвратяването на разпространението на инфекциозни заболявания. Акредитацията по JCI, с която разполага болницата, е доказателство за прилагането на утвърдени международни практики, висок професионализъм и квалификация на персонала в това отношение.