Острата гръдна болка е симптом на пет спешни състояния, на пет патологии, които могат да предизвикат смърт. На първо място е инфарктът на миокарда. Следват белодробната емболия и дисекацията на аортата. Тези три патологии са най-честите. Четвъртата патология е спонтанен пневмоторакс – разкъсване на висцералната плевра на белия дроб и навлизане на въздух в торакалното пространство. Петото състояние с остра гръдна болка е разкъсване на хранопровода от серийно повръщане.

Най-чести са първите три патологии. За съжаление България е на челните места в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания и брой на инфарктите. В Сърдечно-съдов център на разположение на пациентите е специализиран Център за остра гръдна болка, в който се прилага диагностика и лечение на тези патологии по световнопризнати протоколи.

Острата гръдна болка в спешната медицина

На острата гръдна болка в спешната медицина се обръща специално внимание и на тази болка е посветен специален раздел. Към спешните отделения на болниците в повечето европейски страни са създадени специални центрове за остра гръдна болка, в които се работи по строги алгоритми. През последните години се провеждат проучвания на смъртността и точността на диагнозите при остра гръдна болка. Те показват, че когато лекарите се съобразяват с изработените алгоритми на диагностика, по които се работи в центровете по гръдна болка в световен мащаб, има спад на смъртността и повишаване точността на диагнозите до 95%. За разлика от лекарите в спешните центрове, които взимат индивидуални решения. И тъй като тези решения зависят от състоянието на лекаря в момента, понякога се избират грешни решения, впоследствие фатални за пациентите.

 

Как се установява точната причина на гръдната болка

Това е комплекс от алгоритми, които включват различни действия. Започва се с анамнеза – лекарите разговарят пациента, като биват задавани типови въпроси, на които да отговори с „да“ и „не“, за да се ускори процесът. В същото време се прави клиничен преглед, като се обръща специално внимание на разликата между кръвното налягане, измерено на двете ръце. При разлика около 20 мм Нg се търси дисекация на аортата.

Търси се спецификата на гръдната болка. Може да е тъпа болка в лявата ръка – тази болка подсказва по-скоро за инфаркт. Може да е остра пронизваща болка в областта на торакса, което говори за белодробна емболия. Болка между двете плешки, придружена от гадене и повръщане, е типичен симптом за дисекация на аортата. Още от анамнезата, която стриктно се протоколира, може да се тръгне към правилната диагноза.

На следващия етап се изчисляват скорове, които показват вероятността за дадена патология. Например PESI SCORE на база състоянието на пациента дава вероятността за белодробна емболия и смъртност. Друг вид скор е обвързан с инфаркт на миокарда.

На следващ етап започват изследвания с различна апаратура. В Центъра по гръдна болка задължително се прави ехокардиография и електрокардиография. Нито един пациент няма право да напусне спешното отделение без тези две изследвания, за да бъде екипът сигурен, че е изключена определена патология.

Тези алгоритми са много ефективни и полезни. Полезни са не само за диагностиката и последващото лечение на пациента, но и за лекарите в центровете за гръдна болка в спешните отделения. При спорни ситуации, когато пациентът има претенции към лекаря и го обвини в некомпетентност, лекарят може да покаже протоколирания преглед, който е направил по световен стандарт. Работата по алгоритми дава спокойствие на лекарите в центровете по гръдна болка. Така се работи и в специализирания център по остра гръдна болка в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

За колко време се поставя диагнозата от момента на транспортирането на пациента в Центъра по гръдна болка

От 20 минути до 1 час. Практически от момента, в който има видим инфаркт на кардиограмата на пациента, диагнозата може да бъде поставена и на петата минута. Но когато става въпрос за неясна патология и на кардиограмата не се виждат патологични промени, пациентът не може да напусне спешното отделение преди да се изключат петте основни патологии, чийто симптом е гръдната болка. Назначават се и лабораторни изследвания, които почти на 100% изключват дадена патология. Например негативният Д-димер означава, че пациентът няма тромбемболия. Положителният Д-димер обаче не означава наличие точно на белодробна тромбемболия, а просто, че някъде в тялото има тромб (кръвен съсирек).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Д-р Алдин Али заминава 18-годишен от България в Германия по стипендианска програма и от 2005 до 2012 г. следва медицина в Университета Хайделберг. Там специализира вътрешни болести и кардиология. През последните 10 години работи като лекар в Германия. От февруари 2021 г. е част от екипа на Клиниката по кардиология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Паралелно с това всеки два месеца се връща в Германия за по 10 дни, където дава дежурства като лекар по спешна медицина. Когато започва работа в Интензивно кардиологично отделение с изненада установява, че се работи по американски и европейски протоколи, които проф. Иво Петров като медицински директор на болницата е въвел. След детайлен анализ с целия екип се решава да бъдат адаптирани протоколите на работа при спешни пациенти в болницата към световнопризнатите протоколи в центровете по гръдна болка. Така се създава и Център за гръдна болка в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.