Над 500 водещи експерти от 20 държави участваха в осмото издание на Балканският Ендоваскуларен конгрес, който се проведе на 30 септември и 1 октомври в София.

За поредна година той представи новите тенденции в безкръвното лечение на сърдечно-съдовите заболявания, като сега основен акцент бяха последните достижения и разширени възможности за ендоваскуларно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт.
Друга голяма тема бе лечението на аортни аневризми, като сесията се осъществи съвместно с Международнoто дружество на ендоваскуларните специалисти, а онлайн се включиха водещи лекари зад Океана, включително настоящия и предходния председател на дружеството.

Домакини на ВЕС бяха Дружеството по ендоваскуларна терапия със съпредседатели проф. Иво Петров – мед. директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, проф. Васил Червенков и доц. Васил Велчев.

Проведоха се панелни дискусии с над 30 чуждестранни лектори, практически семинари с тренажори за обучения и постерна сесия с награди.  

Бяха излъчени 9 клинични случая с едноваскуларно лечение на широка палитра от съдова патология, които се излъчваха с жива връзка от  ангиографските лаборатории на три болници – Аджибадем Сити Клини УМБАЛ Сърдечно-съдов център, УМБАЛ “Св. Анна” и МБАЛ НКБ.

В рамките на конгреса бе представен въведеният за първи път у нас регистър за TAVI процедури и бъдещия регистър за аневризми на аортата. Чрез тези регистри ще може да бъде предоставяна статистка и проследяване на резултатите и ползите за пациентите от тези процедури.

Конгресната програма включваше сесия за медицински сестри и рентгенови лаборанти (за която ще разкажем подробно скоро) и сесия с тренажори за обучение на по-младите специалисти, които стартират пътя си по отношение на ендоваскуларните процедури. Обучители бяха водещи специалисти по лечение на инсулти и мозъчни интервенции като проф. Клаус Матиас и проф. Ирис Грюнвалд. Те показаха стъпка по стъпка симулация на каротидно стентиране и протокол за интервенционално лечение на исхемичен мозъчен инсулт.

Високата технология, която се демонстрира на ВЕС, е ключова за всички специалисти, които се нуждаят от продължаващото медицинско обучние и от опресняване на знанията във всички области.

„Балканският Ендоваскуларен конгрес е една от крачките за постигане на стратегията ни за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България. Изключително съм щастлив, че събитието се осъществява с подкрепата и на WIST (Световна федерация за интервенционално лечение на мозъчен инсулт), което показва, че сме в правилната посока на постигане на нашата цел“,  коментира министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който бе дошъл за откриването на конгреса и присъства на цялата сесия за лечение на инсулт. „Аз имам ангажимент като министър да стартирам един проект за програма за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България, който се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. Досега не беше много ясно какво точно и как трябва да бъде направено, тъй като работната група предимно търсеше някакви критерии за избор на болници, където да бъдат изградени тези центрове у нас. Тук на конгреса разбрах, че на първо място най-важно е обучението, след което снабдяването на място с всички тези средства за обучение. Дали ще има центрове майки и формулата къде да се създадат тези центрове е въпрос на концепция. Към работната група ще се присъединят проф. Иво Петров и други водещи специалисти, като в много кратки срокове и с помощта на Световна организация за лечение на инсулт, ще бъдем готови с концепцията“, коментира проф. Хинков предстоящото въвеждане на програма за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България.

 

Повече снимки от ВЕС 2023 вижте в галерията по-долу!