Галин Гетов е на 36 години от София, активно спортуващ млад мъж, бивш волейболист. В момента работи като проджект мениджър в софтуерна компания. Посещава кабинета на уролога д-р Николай Милушев след известно отлагане и по препоръка на приятелката си поради някои притеснителни оплаквания. За съжаление профилактичният и уж безобиден преглед на младия мъж при уролога завършва със сериозна диагноза, която води след себе си операция и налага лъчетерапия.

Разказваме ви историята му преди всичко заради неговото желание повече мъже да я чуят и да се информират какви рискове крие липсата на профилактични прегледи. Но и защото искаме всички заедно да го подкрепим в неговата битка и да му кажем, че не е сам.

Надявам се тази история да достигне до колкото е възможно повече мъже и да ги накара да бъдат по-отговорни за здравето си. Почувствах се наистина отговорен, тъй като ситуацията, в която попаднах, е абсолютно аналогична с тази, в която попадат жените с рак на гърдата. Още при първата ми среща с д-р Милушев той ми каза, че в България мъжете нямаме културата да проверяваме простата и тестисите си за рак. За щастие културата на дамите в това отношение е доста по-добра и те доста по-често посещават мамолог. Но ние мъжете, може би заради его или заради мъжественост, или просто безотговорност, не ходим на прегледи. И след като разказах на най-близките ми приятели през какво преминавам, реакцията на всички беше: За какво ми е да ходя, като аз нямам никакви оплаквания и болки? Но ето, че е необходимо, защото аз самият нямах никакви болки, но имах други оплаквания, които отдавах на ежедневния стрес.  

Преди да се стигне до консултацитята с уролог, изпитвах известен дискомфорт, свързан с леки проблеми с ерекцията, тъй като понякога не беше такава, каквато съм свикнал да бъде. По време на полов контакт с моята партньорка, усещах, че не всеки път използвам пълния си капацитет. Разбира се в началото отдавах състоянието на стрес в работата, натовареното ежедневие и всекидневните задачи. Но тъй като имам много силен човек до себе си, който винаги се е грижил за мен, след една дискусия, тя ме посъветва да си направя изследвания, за да видим дали случайно няма да има някакъв урологичен проблем или нещо друго, свързано със здравето. Аз, разбира се,  като един истински мъж, в началото не приех съвета, защото имах притеснения, че това ще бъде удар по мъжествеността ми и в известна степен неглижирах проблема. Но с времето той не отшумяваше и след един по-сериозен разговор с нея, реших като за начало да си направя тест за нивата на тестостерона. Редовно спортувам и смея да твърдя, че водя активен начин на живот, но по никакъв начин не можех да сваля килограми и имах натрупване на мазнини в областта на корема. Започнах с тестове за тестостерон, при които се оказа, че при долна граница 9.9, моите резултати бяха 10.06, горната граница е 27. Тези резултати за мен бяха ясен сигнал за проблем. 

Приятелката ми ме посъветва да запиша час при д-р Милушев, тъй като самата тя е била негов пациент. Оказа се, че лекарят има свободен час още за следващия ден. Реших да комбинирам прегледа при уролог с ендокринолог. Ако трябва да съм честен, д-р Милушев подходи много човешки. Каза, че трябва да започнем преглед с ехограф. По време на ехографа, няма да забравя, когато той ми зададе въпроса: “Имате ли деца”? И в този момент осъзнах, че нещо не е наред. С ехографа той проверяваше областта на гениталиите, на тестисите и малко след това ми каза, че ниският тестостерон не е проблемен на този етап и ми каза да се съсредоточим върху друг проблем, а именно върху тумор в левия тестис. 

Разбира се, тази информация, признавам си, силно ме фрустрира, тъй като това е сериозен проблем, съответно ще бъда подложен на операция, при която ще се наложи отстраняването на тестиса. Естествено имах притеснения за бъдещето ми. 

Как ще продължа след това да съществувам отново и да имам деца един ден, ще мога ли да водя нормален сексуален живот? Това бяха едни от първите въпроси, които нахлуха в главата ми. И след това съответно с д-р Милушев започнахме да дискутираме какви са следващите стъпки. Още на следващия ден ми беше записан час за скенер с контрастно вещество в областта на малкия таз, който да потвърди или съответно да отхвърли диагнозата на уролога. За съжаление диагнозата на следващия ден се потвърди. В левия тестис имаше туморно образувание с размер 15/12/12 мм, което автоматично означаваше, че тестисът трябва да бъде отстранен. 

Оказа се, че имам рядко патологично състояние, т.нар. Starmap, което до този момент не бях чувал изобщо. Структурата на тестисите ми наподобява черно небе с много звезди, като всяка една звездичка е потенциален тумор. Така ми го обясни д-р Милушев и всъщност аз имам реална предпоставка за това при мен да се образува тумор. За съжаление до този момент никога не бях ходил на уролог, не ми се е налагало, тъй като не изпитвах никакви болки в областта на тестисите. Никога не бях опипвал такова образувание в тази област, което да ми направи впечатление. И така, това беше поводът за един уж безобиден преглед, който завърши по този начин. 

Замразяване на сперма

По съвет на д-р Милушев,  защото още тогава той ми каза, че има голяма вероятност да имам разсейки, които да наложат химио и лъчетерапия, замразих сперма, за да запазя шанса си за бащинство. След химио или лъчетерапия в следващите поне 5 години години не е желателно да се правят опити за деца по естествен  път, тъй като терапиите може да доведат до увреждане на ДНК на спермата, което да даде отражение на плода и поради тази причина взех решението да замразя сперма. 

Хистологията показва метастази

Подложих се на операция, на която отстраниха единият тестис. 20 дни по-късно хистологията показа, че имам разсейки в тялото и това ще наложи със сигурност да бъде направена лъчетерапия или химиотерапия. Моя близка ми препоръча да направя консултация д-р Николай Недев от Аджибадем Сити Клиник Младост. На консултацията прегледахме заедно с него образното изследване от скенера, което беше направен веднага след откриване на тумора. Базирайки се на него, лекарят откри огнища на метастази в областта на корема в един от лимфните възли, който е засегнат.

След което проведохме надълго и нашироко дискусия. Даде ми плюсовете и минусите на всеки вид терапия - лъчетерапия, химиотерапия. И стигнахме до заключение, че за мен ще бъде по-добре да бъда подложен на лъчетерапия, тъй като тя е по-щадяща за тялото, ще бъде фокусирана върху определена част, като по този начин ще се намали риска за мен от самата терапия.

Предстоят два курса лъчетерапия

На следващия ден д-р Недев ми беше записал час за скенер, който да снеме текущото ми състояние и също така да бъде направен т.нар. контролен скенер, на който да бъде записано в кои части трябва да бъде точно до милиметър лъчетерапията. В болницата в Младост операторът на машината много внимателно ми обясни как протича самото вещество, направиха ми скенер с контраст и всъщност там, това което ми направи втпечатление е, че те снеха данните и позицията на моето тяло, как трябва да бъде по време на лъчетерапията.  Изключително любезен персонал, който внимателно ми обясни процесите, защо върху мен минават различни лазери. На тялото ми направиха три контролни точки, които всъщност маркират докъде трябва да бъде облъчването. Няколко часа по-късно д-р Недев се свърза с мен, обясни ми, че резултатите са готови. За съжаление има влошаване на състоянието ми, което налага да бъде проведен не един, а два курса на лъчетерапия, тоест ще бъде удължен периодът на лъчетерапията от 10 посещения на 20 посещения. Първият ми час е на 11 април и оттук нататък предстои лечението. 

Защо са важни прегледите при уролог?

Възстановяването от операцията за съжаление протече не по план. Оказа, че имам и друга болест - заболяване на Мондор, заради което всъщност веднага след операцията получих тромб на кръвоносните съдове в областта на гениталиите, което е изключително болезнено и определено ми създава дискомфорт в ежедневието. Затова апелирам към всички здравомислещи мъже да не подценяват посещението при уролог и да бъдат по-отговорни към себе си и към близките си. Казвам към близките си, защото стреса, на който подлагам жената до мен, любимият ми човек, стреса, на който подлагам родителите ми и близките ми, не е никак малък. Допълнително натоварвам в себе си в така или иначе натовареното им ежедневие. Призовавам всички мъже да се подложат на регулярни проверки на тяхното здраве.  

Да си призная честно чувствам се отговорен към ситуацията. Разбира се, че имам някаква доза притеснение, но на първо място най-важно е човек да запази духа си, защото, ако се предадем, без значение какви лекари са до нас, без значение близките ни хора, ние ще загубим битката. Аз съм много здрав психически и приемам с гордо вдигната глава случващото се, гледам много позитивно на цялото нещо и търся да си извлека ползите.

Късметлия съм, че имам уникален човек до себе си, който изключително много ме подкрепя и ми е опора. Изказвам, също така, благодарност и признателност към моите работодатели и към цялото ми семейство за подкрепата.





Свързани отделения