Мовембър е движение, което се заражда в Мелбърн, Австралия. Най-отличителната му черта са причудливите мустаци, които мъже от цял свят отглеждат в знак на солидарност през месец ноември. Самото име Мовембър e игра на думи, идващо от първата сричка на думата мустаци на английски (moustache) в комбинация с името на месец ноември.

Всичко започва от група приятели, които решават да си пуснат мустаци в подкрепа на мъжкото здраве. Мовембър е ежегодна иницатива за повишаване осведомеността при здравословните проблеми, засягащи мъжете, каквито са рака на простата и рака на тестисите. Акцент е и важността от психическото здраве при мъжет.

Една от основните цели на движението Мовембър е да насърчи мъжете да правят по-често профилактични прегледи. Обикновено раковите заболявания се развиват без симптоматика и най-сигурният начин за ранно диагностициране са редовните прегледи при уролог и профилактичните изследвания. Заболяване като рака на простата е напълно лечимо, когато е открито навреме.

Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център подкрепя инициативата Мовембър с информационна кампания, чрез която до повече български мъже да достигне знанието и разбирането за важността от профилактични прегледи и изследвания.