Уроинфекциите през лятото са по-чести заради туризма, посещението на водни атракции, „курортния любовен период“ и новите контакти, които създаваме – често съпроводени с необезопасен секс.

По-често хората се инфектират около водните басейни, шезлонги, в спа центрове, сядайки на седалки, на които преди тях е седял някой с инфекция. Чести са инфекциите, придобити от джакузита, където е по-трудно поддържането на хигиена на самото съоръжение. А най-често инфекциите се предават от човек на човек по полов път.

Оплакванията започват с често уриниране, парене и болка, нерядко се вдига температура – това може да показва остро възпаление на простатата или на бъбреците… Случва се също да има промяна в цвета и миризмата на урината,  общо неразположение, гадене, повръщане… и различни други общи симптоми.

Ако не се лекуват може да се стигне до остро възпаление на горните пикочни пътища – легенчето и уретерите, остър пиелонефрит – тогава картината е по-драматична – със силно втрисане, висока температура, намалено количество на отделената урина… което понякога води до необходимост от спешна намеса от лекар, а някои от пациентите трябва да се хоспитализират.

Как след лечение на уроинфекция се възстановява естествената защита на пикочните пътища?

Не много лесно. Тези възпаления водят до сериозно компрометиране на имунната система на организма. Тези патогени сериозно нарушават нормалната микрофлора. Провеждането на атибиотичното лечение дори и да ги изчисти напълно – следва дълъг период на възстановяване на нормалните функции на отделителната система.

Свръхактивен пикочен мехур, чести позиви, които понякога остават и след възпалението. Често уроинфекциите продължават дълго и е твърде оптимистично да се смята, че 5-7 дневни курсове с антибиотици биха довели до добър резултат.

Дистанция, дисциплина и дезинфекция. Трябва да се избягва влизането в една среда с болен човек. При всички инфекции важи това, не само при Ковид, естествено. Когато ние сме болни – трябва да пазим другите. Ако видите, че другият човек е с някакво възпаление, било то и кожно, и влиза в басейна или в джакузито – тогава трябва вие да не влизате, малко е странно да влезете в пререкания с него, но поне можете да не влизате.