Д-р Петър Поломски и д-р Моника Зортева от Клиника по кардиология и ангиология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център защитиха Европейски сертификат по кардиология.

Изпитът се състоя от 120 писмени въпроса на английски език и продължи три часа без почивка. Въпросите оценяват възможностите на кандидатите както въз основа на тяхната клинична практика и придобит опит, така и на база академичните им знания.

В изпита са засегнати различни области на кардиологията, като най-общо са разделени в следните подкатегории:

Клапни и миокардни болести

Остра и хронична сърдечна недостатъчност

Исхемична болест на сърцето

Ритъмни и проводни нарушения

Вродени сърдечни заболявания при възрастни

Клинична кардиология, инвазивна и неинвазивна диагностика

Европейският сертификат дава възможност на младите кардиолози да продължат своя професионален път в кардиологичните клиники в Европейския съюз, както и да демонстрират своето високо професионално ниво, което е в крак с всички тенденции в областта и то не само в страната ни.

Д-р Моника Зортева е лекар специализант последна година в Клиниката по кардиология и ангиология. Нейните професионални и научни интереси са в областта на ритъмни и проводни нарушения.

Д-р Петър Поломски е специалист кардиолог с интереси в областта на инвазивната кардиология и ТАВИ, като през 2022 г получава и сертификат по Инвазивна кардиология.

Получаването на европейския сертификат е голямо признание за притежанието на знания и умения, оценени по международно признати стандарти. Подготовката за изпита на д-р Зортева и д-р Поломски включва задълбочено изучаване и практическо обучение, а поддържането на сертификата насърчава продължаване на професионалното развитие в бъдеще, което да предостави възможността за по-високо качество на грижите към пациентите.

Европейският изпит по основна кардиология (European Exam in Core Cardiology - EECC) е съвместно начинание на Европейското дружество по кардиология (ESC), Секцията по кардиология на Съюза на европейските медицински специалисти (UEMS-CS), участващите национални и асоциирани кардиологични дружества и се подкрепя и от независим академичен надзор. Целта му е да осигури широка, балансирана и актуална проверка на основните познания по кардиология, необходими в практиката.