В предаването „Доктор здраве“ по радио Веселина гостува д-р Пламен Масларски - педиатър с над 25-годишна практика, за да даде отговори на най-често задаваните въпроси по темата за скарлатината.

 

  • Наистина ли има пик на скарлатина към настоящия момент и каква е причината за това?

Да, наистина има повишена заболеваемост, която е някъде за София около 3500-4000 деца на седмица официално регистрирани, което показва  една повишена заболеваемост от стрептококови инфекции. Като причината за това е, че това е един широко разпространен микроорганизъм. Сезонът е подходящ за тези заболявания и той вече от това, че беше първо на гнезда имаше такива случаи , вече е почти дифузно разпространен от повечето детски колективи.

  • Какво представлява скарлатината и кое я причинява?

Скарлатината е инфекциозно заболяване, което се причинява от бета-хемолитичен стрептокок от група А. Много пъти в ежедневието хората бъркат причинителя  бета-стрептокок от група А със заболяването скарлатина. Заболяването скарлатина се характеризира с висока температура, отпадналост, болки в гърлото, типичен вид на гърлото и на сливиците с леки хеморагии по фаринкса и няколко дни след началото на заболяването се появява обрив по раменете, корема, гърдите, лицето, като лицето има един характерен вид зачервени бузи и бледост по горната/долната устна, т.нар. триъгълник на Филатов.

След преболедуване обикновено се наблюдават трицевидно лющене на кожата на пръстите, на дланите и на ходилата. В обществото се прави грешката, наличието на стрептокок да се нарича скарлатина. Това са хемолитичния стрептокок и широко разпространен микроорганизъм. Той има различни лица, може да има безсимптомно носителство, между 10 и 20 % от децата да го носят без да са болни, може да причинява фарингит, може да причини гнойна ангина , скарлатина и ако не се лекува скарлатината или стрептококовата ангина да се образуват антитела, които да увредят ставите. Това е заболяването ревматизъм. Заедно с това могат да бъдат увредени клапите на сърцето и да се доведе до възпаление на обвивките на сърцето, т.нар. ендокардит със съответни клапни пороци и може да се увредят бъбреците. 

  • От това което казахте за обрива, може ли да се твърди, че скарлатината е вид шарка?

Точно така, скарлатината е вид шарка, като тя е единствената бактериална шарка и единствената, която се лекува с антибиотик. Характерно за нея е, че няма траен имунитет, както при другите видове шарки - розеола, морбили, варицела, докато тука при малшанс може детето да се разболее неколкократно.

  • Колко време минава от инфектирането с бактерията до заболяването?

Периодът е кратък, от 3-7 дни от инфектирането може да се появи обрив.

  • А появяват ли се и, ако да, какви са усложненията след прекарана скарлатина?

За щастие все по-рядко се наблюдават усложнения от прекарана скарлатина, тъй като хората са добре информирани и ние имаме силно, доказано оръжие за борбата със скарлатината. Това са антибиотиците от пеницилиновата група. Първият антибиотик пеницилин е открит точно първо за лечение на бета-стрептокок от група А. Така че тази шарка подлежи на етиологично решение и при правилно лечение, добро проследяване, препоръчваме 20 дни след откриване на заболяването да се направи нов гърлен секрет, да се изследват антителата, които могат да причинят усложненията, да се направи ПКК и урина и ако всичко е наред, считаме случая за приключен. Ако има отклонения в тези показатели се предприема последващо проследяване и евентуално консултации с ревматолог, кардиолог, нефролог. 

  • Коя възрастова група е най-податлива на това заболяване?

Детската възраст, между 3-15 години са най-податливите. След определена възраст, след 15 години човек пак може да се разболее от стрептококова инфекция, но тя не протича с обрив, както при децата, а протича само с гнойна ангина. Тя също може да доведе до гореспоменатите усложнения-ревматизъм, сърдечен порок, бъбречни увреждания така че възрастни, които имат тези симптоми - висока температура, болки в гърлото също е добре да се изследват.

За финал бих искал да добавя хората да не изпадат в паника, при наличие на симптоми да се прави диагноза, да прекарват повече време на открито и да спазват добра лична хигиена. Считам, че полека лека това заболяване ще отмине.