Очите са един от най-важните органи в тялото, който ни позволява да виждаме и преживяваме пълноценно света около нас.

Често обаче сме склонни да приемаме здравето им за даденост и да пренебрегваме необходимите стъпки за защита и превенция или дори да неглижираме вече налични симптоми. А част от тях са свързани с други състояния и заболявания, които никак не са за подценяване.

След преглед при специалист кардиолог например и поставена диагноза артериална хипертония е важно пациентът да бъде насочен за преглед и при офталмолог. Една от причините е, че промени в очните дъна обикновено са индикатор за неконтролирано кръвно налягане. Изследването на окото, особено на неговия заден сегмент, дава възможност на офталмолога за съдействие при диагностиката на системните заболявания.

Никъде другаде в човешкото тяло микроциркулаторната система не може да бъде изследвана с такава прецизност. Счита се, че съдовете на ретината по анатомичен строеж са близки до тези на мозъка, бъбреците и миокарда. Ето защо промените, които се наблюдават в ретинното кръвообръщение, са индикатор не само за очно, но и за системно заболяване.

Огледът на очните дъна - офталмоскопия позволява директно наблюдение на ретиналните съдове. По техните промени могат да се направят заключения за аналогични изменения в споменатите органи, да се определи стадия и давността на заболяването, ако има такова, а и неговата прогноза.

 Най-честите съдови заболявания на окото са:

  • диабетна ретинопатия
  • артериални и венозни оклузии на ретинните съдове
  • атеросклеротични и хипертонични промени в съдовете на ретината

Опитът на д-р Емилия Колева показва, че много често повод за откриване на хипертензивната ретинопатия е рутинен преглед за промяна на диоптрите. Затова тя съветва пациентите над 40-годишна възраст да планират рутинен очен преглед веднъж годишно.

Също, по отношение на профилактичните прегледи, специалистите препоръчват посещение при кардиолог поне веднъж годишно, ако пациентът или негови роднини страдат от хипертония. Именно в това отношение Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ подхожда комплексно, прилагайки мултидисциплинарен подход в грижата към всеки свой пациент.

---------------------------------------

За консултация с офталмолога д-р Емилия Колева или неин колега кардиолог може да ни потърсите на *5544 с опция Сърдечно-съдов център или да ни посетите на ул. Околовръстен път 127.