От бурните 20, през по-осъзнатите 40, а и след това - преминавайки през разнообразните предизвикателства от житейския си път, всяка жена има нужда да бъде спокойна за здравето си. 

През различните възрасти нуждите от профилактика се променят, но регулярните прегледи, изследвания и консултации с медицински специалисти остават единственият сигурен метод за поддържане на оптимално здраве.

В настоящата статия сме подготвили информация за медицинските специалисти, с които дамите е препоръчително да се консултират, спрямо възрастта си.

  • През 20-те години

Изграждане на доверие и стабилни основи

Акушер-гинеколог:

В своите 20 години жените трябва да намерят своя акушер-гинеколог, при когото са спокойни и му имат доверие, както и да изградят навика да го посещават веднъж на 6 месеца без това да им създава дискомфорт. Регулярните консултации и изследвания като цитонамазката и микробиологията, както и дискусиите с гинеколога, формират основата на адекватна грижа към женското здраве. 

Дерматолог:

Здравата и сияйна кожа е важна независимо от възрастта. Много млади дами подценяват адекватната грижа за нея, разчитайки на младостта си. Това обаче е една от изключително често наблюдаваните грешки. Дерматолозите са насреща при проблеми с акне, себореен дерматит, както и за съвети за защита от външните фактори и установяване на полезна рутина относно грижата за кожата.

Зъболекар

Доброто дентално здраве играе важна роля за цялостното здраве. В тази ранна възраст масовото схващане е, че ако няма кариес, то няма нужда от посещение при зъболекаря. Това обаче е мит. Зъбният камък - виновник не само за лош дъх, но и сериозна предпоставка за проблеми с венците и зъбите, трябва да се почиства на всеки 6 месеца - същият период, на който както посъветвахме по-горе, да се посещава и АГ специалист. 

  • През 30-те: 

Фокус върху кариерата и създаване на семейство

Акушер-гинеколог:

За жените, които обмислят да създадат потомство, акушер-гинекологът играе ключова роля. От консултациите и изследванията още преди опитите за забременяване до пренаталните грижи, тези специалисти съпътстват дамите през цялото преживяване.

Офталмолог

Прекомерното време, прекарано пред екрана, може да доведе до напрежение в очите, характеризиращо се със симптоми като сухота, главоболие и замъглено зрение. 

В тази възраст, обикновено дамите балансират между кариерата и личните отговорности и са особено податливи на т.нар. синдром на компютърното зрение. Офталмолог може да препоръча средства за намаляване на напрежението в очите и предотвратяване на дълготрайно увреждане.

Препоръчително е дамите да посещават кабинета на офталмолога поне веднъж на всеки две години, като е възможно прегледите да се осъществяват по-често в случай на вече налични зрителни нарушения.

В допълнение към регулярните профилактични прегледи, дамите трябва да насрочат среща с офталмолог, ако получат тревожни симптоми или промени в зрението. 

  • През 40-те години: 

Приоритет на превантивната грижа

Образна диагностика:

Към редовните прегледи при АГ специалиста идва времето да се добави и грижа към здравето на гърдите. Мамографските изследвания помагат за ранното откриване на рак на гърдата, като увеличават драстично шансовете за успешно лечение.

Кардиолог:

Женското и мъжкото сърце се различават, както и болестите, свързани с него, а симптомите при инфаркт и инсулт се хващат по-трудно сред нежния пол, тъй като са по-специфични. Същевременно рискът от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) се понижава с 80% благодарение на цялостни профилактични прегледи поне веднъж годишно.

Ендокринолог:

Хормоналните промени могат да бъдат по-изразени през 40-те години. Консултацията с ендокринолог може да помогне за справяне със състояния като нарушения на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс или менопауза, което гарантира цялостното благосъстояние.

  • През 50-те и след това: 

Колоноскопия:

Ракът на дебелото черво е третият най-разпространен в света. 

Колоноскопията  се препоръчва за извършване за първи път над 45 години и позволява на лекарите да идентифицират и отстранят полипи, преди те да станат злокачествени, като по този начин намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво. 

Тъй като това заболяване често се развива без забележими симптоми в ранните си стадии, редовните изследвания могат значително да увеличат шансовете за ранно откриване и успешно лечение. 

Невролог

Менопаузата може да доведе до различни неврологични симптоми като главоболие, мигрена, промени в настроението и проблеми с паметта. 

Ревматолог:

Мускулно-скелетното здраве се превръща във фокус през 50-те години и след това. 

Ревматолозите могат да помогнат при справяне със състояния като артрит и остеопороза, осигурявайки мобилност на тялото и по-добро качество на живот.

--------------

Бъдейки проактивни по отношение на здравето си, дамите могат да се справят със специфичните здравословни предизвикателства, пред които са изправени в различните етапи от живота.

Всички тези изследвания и консултации обаче обикновено биха коствали дни за провеждането им, изпълнени с пътуване от точка до точка и чакане пред различни кабинети. 

За да спести целия този дискомфорт, групата лечебни заведения на Аджибадем Сити Клиник предлага персонализирани програми за профилактика, в които са събрани на едно всички необходими консултации, спрямо възрастта, пола и съпътстващите заболявания на пациента. Провеждането им обикновено се случва на едно място - в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост или в Аджибадем Сити Клиник Медицински Център Варна. 

Планираните прегледи отнемат по-малко от един работен ден, а пациентът е съпроводен от личен асистент, който се грижи всичко да протече гладко и комфортно.

За повече информация се свържете с нас на *5544 или запазете час за преглед при специалист онлайн тук.