Опитът ми се базира на значителен брой жени, които изследваме в Аджибадем Сити Клиник Варна. Само за първите два месеца на 2020-та година с колегите ми от Образна диагностика с ехограф и мамограф сме изследвали близо 4600 жени.

Откривали сме опасни находки от по 4 мм. Това е 0-1 стадий на онкологично заболяване. Мястото се оперира и нищо повече не е нужно. Но това може да стана само, ако редовно дамите се преглеждат, за да бъде открито заболяването възможно най-рано. Тогава то е лечимо, тогава са възможни за прилагане по-лесно поносими методи.

Моята практика показва, че още от 30-годишна възраст жените трябва да започнат да наблюдават гърдите си. Необходимо е да си правят ехография веднъж-два пъти годишно. Искам да подчертая – не всяко образувание, което рентгенологът открие е непременно рак и е опасно. Но има находки, които трябва да се следят. При дамите между 40 и 50 години се включва и мамография като гърдите им все още са плътни, хормонално активни затова лекарят преценява дали да се добави и ехография. Над 50-годишна възраст могат да си вземат направление от личния лекар. За тази възрастова група мамография се прави два пъти годишно.

Клиниката във Варна дава всички възможности за ранна диагностика на рак на гърдата: специалист-мамолог, квалифицирани и опитни рентгенолози, ехографи, дигитален мамограф. На ядрено-магнитния резонанс се изследват дамите с импланти или се уточняват по-сложни случаи. Извършва се кор-биопсия, която да определи образуванието и да се вземе възможно най-доброто и щадящо за пациентите решение за лечение.

 

Свързани отделения