• Какво представлява?

SpyGlass DS е система за директна визуализация на жлъчния и панкреатичните канали при гастроентерологични ендоскопски процедури. Апаратурата осигурява минимално инвазивна прецизна видео ендоскопска диагностика при заболявания на чернодробно-жлъчните и панкреатични пътища.

  • При кои заболявания се използва?

Използва се при заболявания на жлъчно-панркеатичните пътища, включително жлъчно-каменна болест, стриктури (стеснения) на жлъчните и панркреатичния канал, рак на панкреаса, остър и хроничен панкреатит, холецистит, холангит и др. Системата позволява много прецизно диагностициране на неясни стеснения, по-качествено и прецизно вземане на биопсия за установяване на туморни процеси и извършване на различни терапевтични процедури. Прилага се при провеждане на ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ), показанията за която обикновено включват симптоми като болки в корема, загуба на тегло, пожълтяване, при които изследването с ехограф е неясно или компютърната томография показва камъни в жлъчните канали или неспецифична маса в или около хепатобилиарния тракт.

  • Как се използва, принципи на работа?

SpyGlass DS се прилага по време на ендокскопска процедура за диагностика и лечение на чернодробно-жлъчните и панкреатичните пътища – т.нар. ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Изследването представлява въвеждане на ендоскоп и канюла (катетър) през устата, хранопровода и стомаха до жлъчно-панкреатичните пътища, където се прилага контрастно вещество и тези анатомични структури се оглеждат за болестни процеси и стеснения под флуорографски (рентгенов) контрол. Едновременно с това се извършват терапевтични процедури като лазерна литотрипсия и отстраняване на жлъчни камъни, разширяване и протезиране (стентиране) на жлъчните и панкреатичния канал при стеснения и др. Не винаги изследването самостоятелно е достатъчно за ясна диагноза. Чрез SpyGlass DS се осигурява директна визуализация на анатомията на жлъчния и панкереатичните канали – холангиоскопия и панкреатоскопия. Системата подобрява многократно работата на ендоскопските процедури, като осигурява визуализация и качество на картината чрез дигитален сензор с много голяма резолюция и широк ъгъл на видимост, LED осветяване и интегриран катетър, който позволява аспирация и измиване на необходимото поле.

  • Какви са предимствата?

Технологията SpyGlass DS е изключително ценна, особено когато диагностиката със съществуващите други методи не е достатъчна при пациенти с жлъчно-панкреатични оплаквания, обект на вниманието на гастроентеролози, коремни хирурзи и специалисти по образна диагностика. Процесът на изследване е многократно по-прецизен, което позволява бързо вземане на решение за терапевтично поведение, изключително решаващо при онкологични заболявания и при определянето на необходимостта от хирургична намеса. С този апарат една от най-сложните хирургии в медицината – тази на панкреаса, е улеснена с максимално прецизна информация за състоянието на пациента.

Свързани отделения